200 g kvalitnej (60% - 70%) čokolády
50 g masla
0,5 dl smotany na šľahanie
1 dl Cassis, Cognac, alebo iný aromatický alkohol
1 PL medu
1 PL kokosovej múčky
50 g vlašských orechov
50 g mandlí
100 g sušených sliviek
30 g kandovaného ananásu alebo marhúľ
200 g drvených sušienok
škorica
koriander
kakao (holandské) bez cukru na obaľovanie
Sušienky ( ja som použila celozrnné be-be) vložím do sáčku, zagumičkujem otvor a valčekom rozdrvím nahrubo (nie na prach), mandle a vlašské orechy opražím nasucho na teflónovej panvici, nahrubo nalámem, sušené a kandované ovocie nakrájam najemno, v miske zalejem alkoholom a poprášim mletou škoricou a koriandrom podľa chuti.
V menšom hrnci na miernom plameni roztopím maslo, vlejem mlieko, med a vsypem rozdrvenú čokoládu, intenzívne miešam, pokým čokozmes nebude hladká a lesklá. Odstavím, vmiešam zvyšok alkoholu, premiešam a postupne vsypem ovocie, orechy, mandle a nakoniec po etapách aj sušienky – podľa toho, akú hustú chcem mať masu a starostlivo zmiešam všetky ingrediencie do jednoliatej masy, ochutnám, ak treba dochutím a nechám vyhladnúť.
Kakao vysypem do nádobky, ďalej si pripravím pohár so studenou vodou a lyžičkou, vyhrniem rukávy a idem najprv formovať guľky tak, že namočím lyžičku do vody, vykrojím z masy kúsok o veľkosti orecha, prstami upravím do guľky a položím na pracovnú dosku. Takto pokračujem až do posledného kúska, pretože keď som ich hneď obaľovala, po niekoľkých kúskoch som mala hrubý lepkavý nános kakaa na prstoch a nedalo sa s nimi pracovať. Potom si umyjem ruky, poriadne usuším a obaľujem guľky v kakau, vkladám do pripravených papierových košíkov, tie do krabice, tú zabalím do igelitovej tašky aby guľky nevyschli a odnesiem do pivnice, kde je celkom slušná zima. Tam budú trpezlivo skrývať svoj sladký úsmev pre mojich adeptov na obdarovanie, keď sa chute dobre spoja.
Truffle z môjho bistra |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára