150 g polohrubej múky
50 g kukuričnej múky (ak nemáte tak detskej
krupice)
1/2 vrecka kypriaceho prášku
120 g krupicového cukru
150 g masla (82%)
Smotanový krém:
250 ml kyslej smotany
1 vajce
1 KL smotanového pudingového prášku Dr. Oetker
1 vrecko škoricového cukru
1ČL likéru Amaretto
Okrem toho:
5 čerstvých nastrúhaných jabĺk zbavených šupky a
jadrovníka
1 vrecko vanilkového cukru
alebo 1 fľaša (cca 750 ml) zaváraných jabĺk
Rúru zapnem na 180°C.
Sypké ingrediencie na cesto spolu dôkladne premiešam
v miske.
Maslo by malo byť čo najtuhšie, aby sa dobre
krájalo, príp. strúhalo, komu aká technika ukladania vyhovuje.
V miske vyšľahá vajíčko so škoricovým
cukrom a likérom, pridám kyslú smotanu a nakoniec prisypem pudingový
prášok a vymiešam do krému.
Plech, alebo formu vysteliem papierom na pečenie
tak, aby siahal k okrajom, aby cesto držalo pokope. Polovicu sypkého cesta
rovnomerne rozsypem až k okrajom dna, strúhané jablká zmiešané s cukrom, lyžicou
rozdelím tak, aby sa všade ušlo rovnako, celé potriem smotanovým krémom a opatrne
rozsypem po celom povrchu sypké cesto. Nakoniec nakrájam tenké plátky masla a tesne
vedľa seba poukladám tak, by celý povrch koláča bol rovnomerne prikrytý vrstvou
masla. Túto techniku možno zmeniť nastrúhaním zmrznutého masla na hrubom
strúhadle a posypať ním sypké cesto.
Potom koláč vložím do rúry piecť s tým, že
ho treba strážiť a keď sa začne povrch príliš červenať, tak ho treba
prikryť alobalom a piecť cca 40 minút. Po uplynutí tohto času snímem
alobal a pozriem okraje, či sú hnedé. Ak áno, koláč vyberiem a nechám
úplne vychladnúť v komore do druhého dňa, aby sa chute a ingrediencie
spojili.
Keď je teplý, je nemožné ho krájať, totiž sa
rozpadáva, takže odporúčam vyčkať jeden deň. Inak je veľmi jemný, chuťovo
úžasný, ako slnečné babie leto niekde na lúke, kde Vám jemný vánok prečeše
vlasy a tá pohoda evokuje príjemné pocity.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára