Z domácej dielne

štvrtok 18. októbra 2012

Brownies s mascarpone

Ošiaľ v Centrále!

Všetci, čo majú radi horúce novinky a radi sa pochvália s hrdo privretými očami, že boli prví v ..... sa vytešovali, že sa konečne opäť môžu vrhnúť na obchodmi preplnenú budovu a skoro ju aj prevrhnúť, lebo čo by asi Slovák neurobil pre nejakú tú zľavičku, alebo výhodu?! Je až neuveriteľné, ako ľahko dokážu títo (pod kožou) dravci, stratiť väčšinu znakov toho, čo sa označuje vo vyspelej spoločnosti ako ľudské, ale čo sa už dá robiť, len ich poľutovať spoza čisto prestretého stola, ozdobeného kvetmi a v jeho CENTRÁL-nej časti sa vypínal dezertný tanier s voňavý a šťavnatým čokoládovým koláčom, zvaným medzinárodne brownies so šálkou čerstvej, silnej kávy.....

Cesto:

120 g mliečnej čokolády
100 g 82% masla
2 PL kvalitného kakaa
3 vajcia
80 g hnedého cukru
0,5 dl mlieka
50 g múky
50 g strúhanky
50 g jemne mletých mandlí
1 ČL kypriaceho prášku

Krém:

250 g mascarpone
1 vajce
50 g krupicového cukru
pár kvapiek mandľovej esencie
trochu mlieka na rozriedenie

Rúru predhrejem na 180°C. Maslo nakrájam na kocky a roztopím, pridám nalámanú čokoládu, kakaový prášok, cukor, mlieko a vymiešam do krémova. Vajcia rozklepnem a rozdelím žĺtka od bielkov, pričom žĺtky vmiešam do čokoládovej hmoty a z bielkov ušľahám tuhý sneh. Do čoko krému vsypem postupne múku, strúhanku, orechy, opäť vymiešam do krému a nakoniec opatrne primiešam sneh z bielkov.

Potom mascarpone dôkladne zmiešam so všetkými ingredienciami, aby som dostala roztierateľný, hladký krém.

Okrúhlu formu vysteliem papierom na pečenie, vylejem do nej dve tretiny čokoládového cesta, krém lyžicou rovnomerne porozkladám po povrchu tak, aby nezačal klesať do cesta a rovnomerne rozotriem po celej ploche. Potom zvyšok čokoládovej masy opatrne rozotriem na krém a špajdlou urobím mramorovanie medzi zvyšným cestom a krémom a vsuniem do vyhriatej rúry na 25 minút, vyberiem a nechám vychladnúť.

Servírujem s domácim karamelovým krémom (samostatne zverejnený – pozn.red.). Chcela by som touto cestou upozorniť na to, že už pri prvom súste zabudnete na všetky super akcie v novootvorenom obchodnom centre Centrál a sústredíte sa na chuť každučkého čokoládovo-krémového obláčika, ktorý si dopravíte na jazyk. Do ščokoládovania, milé sladkoúste devy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára