Z domácej dielne

sobota 20. októbra 2012

Monkey bubble bread – Opičí chlieb

Áno, dobre čítate, reč je o opičom chlebe, alebo skôr koláči, ktorý dostal pomenovanie podľa jeho vzhľadu. Podobá sa totiž na opičí mozog, či na štruktúru vždyzeleného stromu Araucaria araucana (ľudovo opičí strom alebo inak strom z opičích chvostov), rastúceho do výšky 40 metrov. Pôvodným domovom tohto stromu je centrálna časť juhu Čile, západná Argentína a južná Brazília. Araucaria araucana je najvytrvalejší druh ihličnanu rodu Araucaria. Dožíva sa úctyhodného veku a preto je niekedy popisovaný ako žijúca fosília. Je tu ešte jedna možnosť pôvodu, a to podobnosť so štruktúrou buničiny ovocia, ktoré sa získava zo stromu Baobab. V každom prípade sa prvý recept na opičí chlieb objavil v ženskom kuchárskom časopise v roku 1950.

Tento sladký chlieb sa podáva v USA najmä na raňajky a je obľúbený najmä u detí, lebo si z neho môžu vytrhávať pravidelné guľky a hneď ich vkladať do úst. Snáď to bude sladká zábava.

 
Na cesto
500 g hladkej múky
1/2 ČL soli
1 PL hnedého cukru
300 ml mlieka
1 vajce
25 g čerstvého droždia (príp. vrecko sušeného droždia)
30 g masla
1 ČL strúhaná kôra z citróna

 
Na obaľovanie
 
200 g hnedého cukru
200 g masla
1 /12 ČL mletej škorice
1 balíček vanilkového cukru (najlepšie Bourbon)

 
Vo vlažnom mlieku nechám roztopiť maslo a cukor. Potom pridám vajce a vyšľahám. Do misy preosejem múku zmiešanú so soľou, citrónovou kôrou a v strede urobím jamku. Do nej vlejem mliečnu tekutinu a rozdrobím do nej droždie. Chvíľku nechám postáť a miesim dovtedy, pokým nedostanem lesklé a hladké cesto, ktoré sa oddeľuje od stien misy a samozrejme od ruky. Vyformujem guľu, poprášim múkou, prikryjem utierkou a uložím na teplé miesto kysnúť tak zo 2 – 3 hodiny.
 
Keď zdvojnásobí svoj objem, položím cesto na pracovnú dosku a rozdelím ho na 4 časti. Z každej ušúľam valec  hrubý ako klobáska, nakrájam na kúsky o veľkosti vlašského orecha a sformujem do guliek.
Každú guľku namočím do roztopeného masla, obalím v cukre zmiešanom s mletou škoricou a vkladám tesne vedľa seba do formy na bábovku, ale iba do 2/3 jej výšky. Ja som každé poschodie ešte posypala jemne mletými mandľami. Nakoniec vmiešam do zvýšeného masla cukrovú škoricu a polejem ním guľky vo forme, ktorú prikryjem a nechám cesto ešte oddychovať hodinu. Medzi tým predhrejem rúru na 180°C a formu do nej vsuniem približne na 40 minút. Vyberiem a nechám ešte zopár minút vo forme chladnúť a potom koláč vyklopím. Celý povrch cesta, ktoré je mäkké a vláčne, má byť lepkavý a lesklý. Nakoniec sa môže chlieb posypať nalámanými praženými orechmi či mandľami.
Tak ochutnajme kúsok skaramelizovaného amerického rána s esenciou slobody a neuveriteľných možností. Apropo, ešte to platí?!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára