Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 7. mája 2011

Tvarohovo-ovocná duchnička so štvorlístkami

O domácej duchničke

Zdá sa mi, že tento koláč vykúzli počas zimných pochmúrnych dní dobrú náladu už len jeho prípravou a nieto ešte pri koštovaní. Zíďte sa celá rodina v kuchyni, pustite si dobrú muziku a rozdeľte si práce na duchničke. Garantujem Vám, že všetci budete v radostnom očakávaní, ako sa to úsilie zúročí po vybratí tej voňavej krásy z rúry. Zaťažkávacia skúška bude čakať na vychladnutie....

Na cesto:
250 g polohrubej múky
1 ČL kypriaceho prášku
100 g práškového cukru
150 g masla
2 žĺtky
1 ČL drveného anízu
1 PL kvalitného kakaa

Na plnku:
250 g jemného tvarohu
50 g vanilkového cukru
2 vajcia rozdelené
2 PL hrubej múky
kyslá smotana
drobné ovocie (vykôstkované višne, maliny, čučoriedky)

Takže najprv predhrejte rúru na 180°C, jeden bude miešať cesto, t.j. žĺtka s cukrom do bielej peny, pridá roztopené maslo, múku zmiešanú s kypriacim práškom  a nakoniec drvený aníz, ktorý cesto prevonia. Keď je cesto kompaktné, druhý člen oddelí z neho 1/4 a tú zmieša s kakaovým práškom, aby vznikla hnedá masa bez mramorovania. Z tejto menšej časti cesta, ktoré vyvaľká, bude vykrajovať vzorky na povrch duchničky, aké si odsúhlasíte. Ja som volila štvorlístky pre šťastie – fungovali.
Zvyšnú časť cesta rozvaľkajte na guľatý plát a preneste ho do formy (napr. tortovej) vystlanej papierom na pečenie tak, aby mal vyvýšené okraje do výšky cca 2 cm, pretože plnka by mohla vytiecť počas pečenia, kvôli zväčšeniu svojho objemu.
Ďalší vymieša plnku tak, že dôkladne zmieša tvaroh s cukrom, žĺtkami, hrubou múkou a dá toľko kyslej smotany, aby nebola plnka riedka. Všetky bielky (mali by byť štyri) vymixuje do pevného snehu a jemne ho vmieša do tvarohovej plnky, ktorú potom vyleje na cesto, svižnejšie do neho rovnomerne nahádže ovocie, povrch uhladí a spoločne ho ozdobte vykrojenými kakaovými vzormi.
Vsuňte do nižšej partie rúry a pečte hodinku, ale pre istotu ho kontrolujte. Keď je hotový, vyberte ho a nechajte úplne vychladnúť, inak má tendenciu sa trošku roztiecť. Je fakt vynikajúci, aj kamoška spoza hraníc, ktorej som ho odporučila, ho vychválila, ako uspokojivo pokryla chuťové poháriky celej rodiny blaženosťou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára