Je prvý adventný wekhend a ja rozmýšľam, akou dobrotou by som ho vyzdvihla a tajk ma napadli sadlovníky. Tieto
tradičné koláče, ktoré poznajú starí ľudia, potomkovia ešte obyvateľov bývalého
Rakúsko-Uhorska, akosi stratili na svojej atraktivite a padajú žiaľ do
zabudnutia. Je to obrovská škoda, lebo sa svojou kvalitou vyrovnajú slávnej
štrúdle. Ja som dostala pred pár dňami na ochutnanie zopár kúskov mnou
nepoznaného koláča a tak ma nadchol, že som sa chcela podeliť s touto
fantastickou chuťou aj s mojimi najbližšími. Kúzlo sa podarilo, vylúdili
spokojný úsmev na tvári pri káve, mmmm, čo ma len utvrdilo, že niet nad staré
dobré recepty. A tesék parancsolni, tu je:
300 g hladkej múky
1 vajce
1 PL bieleho vína (príp.
octu)
20 g čerstvého droždia
50 ml mlieka
1 ČL cukru
minerálna voda
Okrem
toho
hustý slivkový lekvár
práškový cukor
Zomleté
sadlo, v mojom prípade masť izbovej teploty, spracovať so 100 g múky
a odložiť do chladu.
Do
vlažného mlieka vsypem cukor, rozdrobím droždie a nechám ho cca 20 min.
pracovať. V inej miske preosejem múku, v strede urobím jamku, vlejem
do nej mlieko s droždím, vajce, víno a postupne pridávam toľko
minerálky, aby mi vzniklo cesto podobné štrúdľovému, teda pružné a hladké.
Rozvaľkám
ho do tvaru štvorca, prinesiem si sadlovú múku a rozotriem ju čo
najrovnomernejšie po celom povrchu cesta, zložím ho ako obálku (teda do štyroch
strán) a rozvaľkám. Opäť zložím a odložím prikryté na teplé miesto na
cca 20 minút. Postup opakujem trikrát. Zapnem rúru na 180°C.
Potom
múkou vysypem pracovnú dosku, rozvaľkám cesto na tenko, vykrojím si kruhy,
plním lekvárom, preložím na polovicu, okraje zatlačím a ukladám na plech
vystlaný papierom na pečenie. Ja som našla na šťastie doma formičku na pirohy
a s ňou bola hračka pritlačiť
okraje tak, aby nevytekal lekvár a vsunula som dva plechy do rúry
a sledovala kedy pekne očervenajú. Po vytiahnutí z rúry som ich ešte
horúce obalila v práškovom cukre a uložila do misy.
Nato,
že tam ide toľko masti, je cesto prekvapivo jemné, až sa rozplýva na jazyku,
jeho chuť príjemne dopĺňa pikantný lekvár a keďže do cesta nejde cukor,
tak ho vyvažuje práškový na obaľovanie. Cesto možno ešte pred vsunutím do rúry
obaliť nalámanými kúskami orechov, aby sa dobre upiekli a potom zaprášiť
cukrom.
POKUS - slaná verzia zo zvyšného cesta, štangličky plnené údeným strúhaným oštiepkom, posypané vlašskými orechmi, tiež vynikoš. |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára