Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 1. decembra 2012

Sadlovníky, či hájase?!


Je prvý adventný wekhend a ja rozmýšľam, akou dobrotou by som ho vyzdvihla a tajk ma napadli sadlovníky. Tieto tradičné koláče, ktoré poznajú starí ľudia, potomkovia ešte obyvateľov bývalého Rakúsko-Uhorska, akosi stratili na svojej atraktivite a padajú žiaľ do zabudnutia. Je to obrovská škoda, lebo sa svojou kvalitou vyrovnajú slávnej štrúdle. Ja som dostala pred pár dňami na ochutnanie zopár kúskov mnou nepoznaného koláča a tak ma nadchol, že som sa chcela podeliť s touto fantastickou chuťou aj s mojimi najbližšími. Kúzlo sa podarilo, vylúdili spokojný úsmev na tvári pri káve, mmmm, čo ma len utvrdilo, že niet nad staré dobré recepty. A tesék parancsolni, tu je:
 
200 g sadla (ja som dala masť z mangalice)
300 g hladkej múky
1 vajce
1 PL bieleho vína (príp. octu)
20 g čerstvého droždia
50 ml mlieka
1 ČL cukru
minerálna voda

 
Okrem toho

hustý slivkový lekvár
práškový cukor
 

Zomleté sadlo, v mojom prípade masť izbovej teploty, spracovať so 100 g múky a odložiť do chladu.

Do vlažného mlieka vsypem cukor, rozdrobím droždie a nechám ho cca 20 min. pracovať. V inej miske preosejem múku, v strede urobím jamku, vlejem do nej mlieko s droždím, vajce, víno a postupne pridávam toľko minerálky, aby mi vzniklo cesto podobné štrúdľovému, teda pružné a hladké.

Rozvaľkám ho do tvaru štvorca, prinesiem si sadlovú múku a rozotriem ju čo najrovnomernejšie po celom povrchu cesta, zložím ho ako obálku (teda do štyroch strán) a rozvaľkám. Opäť zložím a odložím prikryté na teplé miesto na cca 20 minút. Postup opakujem trikrát. Zapnem rúru na 180°C.

Potom múkou vysypem pracovnú dosku, rozvaľkám cesto na tenko, vykrojím si kruhy, plním lekvárom, preložím na polovicu, okraje zatlačím a ukladám na plech vystlaný papierom na pečenie. Ja som našla na šťastie doma formičku na pirohy a s ňou  bola hračka pritlačiť okraje tak, aby nevytekal lekvár a vsunula som dva plechy do rúry a sledovala kedy pekne očervenajú. Po vytiahnutí z rúry som ich ešte horúce obalila v práškovom cukre a uložila do misy.

Nato, že tam ide toľko masti, je cesto prekvapivo jemné, až sa rozplýva na jazyku, jeho chuť príjemne dopĺňa pikantný lekvár a keďže do cesta nejde cukor, tak ho vyvažuje práškový na obaľovanie. Cesto možno ešte pred vsunutím do rúry obaliť nalámanými kúskami orechov, aby sa dobre upiekli a potom zaprášiť cukrom.
POKUS - slaná verzia zo zvyšného cesta, štangličky plnené údeným strúhaným oštiepkom, posypané vlašskými orechmi, tiež vynikoš.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára