Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

nedeľa 18. novembra 2012

Gaštanovo-višňový koláč

Cesto:
250 g polohrubej múky
25 g čerstvého droždia
100 ml vlažného mlieka
1 ČL krupicového cukru
100 g masla

Plnka:
250 g gaštanového pyré
100 g masla
cukor a rum podľa chuti
150 g zaváraných vykôstkovaných višní
trošku mletej škorice (cca 1 kávová lyžička)

Z ingrediencií spracujem mäkšie, lepkavé cesto,  trochu ho posypem múkou, prikryjem potravinovou fóliou a odložím „kysnúť“ cez noc na chladnejšie miesto (špajzu, komoru).

Na druhý deň ho vyberiem, premiesim, prikryjem a nechám na teplom mieste kysnúť ďalej. Medzi tým zapnem rúru na 180°C a pripravím gaštanový krém vymiešaním zmäknutého masla s gaštanovým pyré, cukrom, troškou rumu a mletou škoricou.

Vykysnuté cesto rozdelím na dve časti, každú z nich rozvaľkám na tenký plát (ja som použila na obe teflónový papier na pečenie, veľmi dobre sa od neho oddeľuje, ale možno použiť aj igelit). Na jeden z nich rovnomerne rozotriem gaštanový krém, rozložím višne, prikryjem rovnako veľkým plátom cesta, vyhnem okraje smerom nahor, po dĺžke zrolujem a opatrne prenesiem do guľatej formy vystlanej papierom na pečenie, kde ho ešte popretáčam, aby vyzeral rustikálne. Nechám podkysnúť 15 minút a vsuniem do rúry na cca 30 minút. Vyberiem a ešte horúci polejem mliekom bohato sladeným práškovým cukrom, aby sa pekne leskol. Po vychladnutí posypem práškovým cukrom.

Je to koláč, ktorý svojim výzorom, ale najmä vábivou vôňou, automaticky navodil slávnostnú atmosféru po dobrom obede a stal sa jedným z tých, ktoré sa akýmsi zvláštnym spôsobom minul za rekordne krátky čas, takže môžem piecť opäť....túto krehučkú lahôdku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára