Šťavnatý výbuch jesenných chutí
130 g masla izbovej teploty (+ na vymazanie formy)
80 g hnedého cukru
3 vajcia
180 g polohrubej múky
1,5 ČL kypriaceho prášku
2 stredne veľké jablká
na hrot noža soľ
1/3 množstva domáceho karamelového krému
mletá škorica, koriander, aníz (podľa chuti)
Rúru zohrejem na 180°C. Maslo vymiešam s cukrom do hladka, postupne
pridám vajcia, múku zmiešanú s kypriacim práškom, trochou soli, mleté koreniny,
prilejem karamelový krém, ochutnám a keď sa zdajú byť chute harmonické, tak
vsypem na jemno nastrúhané, očistené jablká.
Vznikne mi polotekuté cesto,
ktorým naplním formičky vymazané maslom, ale iba do dvoch tretín, lebo cesto sa
nadvihne vďaka kypriacemu prášku a
vsuniem do vyhriatej rúry na 10 – 15 minút. Ak by ste ho piekli vcelku – napr.
vo forme na srnčí chrbát, tak potrebuje cca 30 minút, ale to si treba cesto
vyskúšať vpichnutím špajdle do stredu. Keď sa cesto neprilepilo, vyberiem,
nechám vychladnúť, vyklopím a podávam s karamelovým krémom, príp. sa k nemu hodí
aj šľahačka, alebo mascarpone.
Koláčiky pekne držia tvar, sú božsky šťavnaté a
šíria neuveriteľnú arómu jesene, prevoňanej koreninami.
Ak by ste mali doma iba hrušky, aj tie sa rovnako hodia na prípravu tohto
cesta.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára