250 ml smotany na šľahanie
200 g hnedého cukru
200 g hnedého cukru
150 g masla
Na miernom ohni nechám skaramelizovať hnedý cukor v hrnci s vyšším okrajom, odstavím (aby až tak neprskal), pridám
tenkým prúdom šľahačku, vrátim naspäť na oheň a za stáleho miešania pomaličky
varím, kým sa obe ingrediencie nespoja do hladkej tekutiny, t. j. kým sa karamel úplne nerozpustí. Zložím z ohňa,
vmiešam maslo a nechám vychladnúť.
Potom ho prelejem do nádoby s uzavierateľným vekom a odložím do
chladničky na ďalšie použitie, ktoré je naozaj rôznorodé. Odporúčam pripraviť
tento krém z hnedého cukru, osvedčil sa mi viac ako biely krupicový či chuťovo,
alebo konzistenčne. Ak sa pridá do uvareného vlažného vanilkového, smotanového či karamelového pudingu a zmixuje sa, výsledkom bude vynikajúci karamelový krém do korpusov či ako čapica na muffiny. A kto má rád niečo chrumkavé, tak možno pridať hrubo mleté, pražené orechy. Hodí sa aj na zmrzlinu, alebo palacinky. Poznám osoby z môjho okruhu spoločenského života, ktoré sú schopné zjesť celý pohár iba tak, lyžičku za lyžičkou.
Pri troche fantázie môžete urobiť dvojitú dávku a tú druhú
preliať do ozdobnej sklenenej nádoby, previazať stuhou a darovať niekomu, kto
má rád túto zlatistú, zamatovú chuť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára