Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 10. novembra 2012

Starodávny južanský koláč – slaný

Cesto:
220 g múky (pomer 1:1 hladká a polohrubá)
½ ČL kypriaceho prášku
na hrot noža soli
60 g masla
2 PL krupicového cukru
1 vajce
2 PL kyslej smotany

Plnka:
250 g ricotty, alebo iný tvarohový syr
2 vajcia
2 PL kyslej smotany
150 g tvrdého syr
100 g syra s modrou plesňou
100 g údenej slaniny
1 – 2 ks sušených paradajok
trošku mletého tymiánu
mleté čierne korenie
soľ
1 PL jemne nasekanej petržlenovej vňate
 

Preosiatu múku zmiešam s kypriacim práškom a soľou, pridám zmäknuté maslo, nakrájané na kocky, cukor, potom smotanu zmiešanú s vajíčkom a vypracuje hladké cesto. Prstami ho roztiahnem až po okraje guľatej formy, aby mi plnka nemala kadiaľ uniknúť, zabalím do potravinovej fólie a vložím do chladničky.

Rúru rozpálim na 180°C. Na plnku vymiešam tvarohový syr s vajcami a smotanou, osolím, okorením, pridám petržlenovú vňať a postupne pridávam tvrdý nastrúhaný syr, na drobno narezaný syr s modrou plesňou, slaninu a sušené paradajky.

Zmes vylejem do pripraveného cesta,  ktoré som vybrala z chladničky, trošku potrasiem, aby sa mi vzduchové bubliny rozplynuli, uhladím a vsuniem do rúry na 30 – 35 minút.

Vyberiem, nakrájam a podávam so zeleninovým šalátom. Vynikajúca jednoduchá dobrota.

Ja som ho skúšala robiť aj so strúhaným údeným syrom, kápiou, cesnakom a kto má rád kôpor, môže použiť aj ten.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára