220 g múky (pomer 1:1 hladká
a polohrubá)
½ ČL kypriaceho prášku
na hrot noža soli
60 g masla
2 PL krupicového cukru
1 vajce
2 PL kyslej smotany
Plnka:
250 g ricotty, alebo iný tvarohový syr
2 vajcia
2 PL kyslej smotany
150 g tvrdého syr
100 g syra s modrou plesňou
100 g údenej slaniny
1 – 2 ks sušených paradajok
trošku mletého tymiánu
mleté čierne korenie
soľ
1 PL jemne nasekanej petržlenovej vňate
Preosiatu múku zmiešam s kypriacim
práškom a soľou, pridám zmäknuté maslo, nakrájané na kocky, cukor, potom
smotanu zmiešanú s vajíčkom a vypracuje hladké cesto. Prstami ho
roztiahnem až po okraje guľatej formy, aby mi plnka nemala kadiaľ uniknúť,
zabalím do potravinovej fólie a vložím do chladničky.
Rúru rozpálim na 180°C. Na plnku vymiešam tvarohový syr s vajcami a smotanou, osolím, okorením, pridám petržlenovú vňať a postupne pridávam tvrdý nastrúhaný syr, na drobno narezaný syr s modrou plesňou, slaninu a sušené paradajky.
Zmes vylejem do pripraveného cesta, ktoré som vybrala z chladničky, trošku
potrasiem, aby sa mi vzduchové bubliny rozplynuli, uhladím a vsuniem do
rúry na 30 – 35 minút.
Vyberiem, nakrájam a podávam so
zeleninovým šalátom. Vynikajúca jednoduchá dobrota.
Ja som ho skúšala robiť aj so strúhaným
údeným syrom, kápiou, cesnakom a kto má rád kôpor, môže použiť aj ten.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára