Cesto:
150 g
masla
60 g krupicového
cukru
2
vanilkové cukry
2 žĺtky
250 g
polohrubej múky
1 ČL
kypriaceho prášku
Zmäknuté
maslo vymiešam s cukrami, postupne zašľahám vajcia a nakoniec
preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom. Cesto prikryjem
a odložím na chladné miesto, kým pripravím ďalšie poschodia.
Tvarohová plnka:
250 g
jemného tvarohu
60 vanilkového
cukru
2 vajcia
2 PL
hrubej múky
1 ČL
vanilkovej esencie
Oddelím žĺtka od bielkov. Do žĺtkov pridám cukor,
esenciu, tvaroh a múku, dôkladne prešľahám a nakoniec opatrne pridám
sneh z bielkov.
Orechové cesto:
120 g
masla
100 g
mletých orechov
3 vajcia
0,5 dl
mlieka
120 g
cukru
120 g
polohrubej múky
1 ČL
kypriaceho prášku
Oddelím žĺtka od bielkov. Žĺtka vymiešam
s cukrom, mliekom, pridám roztopené maslo, dôkladne zmixujem
a postupne pridávam múku zmiešanú s kypriacim práškom, orechy
a nakoniec jemne primiešam tuhý sneh z piatich bielkov – zostávajúce
dva sú z cesta.
Zapnem
rúru na 180°C, pripravím si okrúhlu formu, vysteliem ju papierom na pečenie a
začnem zostavovať koláč:
Cesto roztlačím prstami na dno formy a okraje
vytiahnem do polovice steny formy. Na cesto som nakvapkala nutelu, aby boli
chute veselšie, vyliala tvarohovú úplnku, dôkladne rozotrela a na ňu som
lyžicou navrstvila orechové cesto, uhladila ho po celom povrchu koláča
a vsunula ho na cca 45 – 50 minút do rúry.
Keď koláč vychladol, poliala som ho domácim
karamelovým krémom a myslím, že bol veľmi chutný podľa toho, ako sa míňal.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára