Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

pondelok 24. decembra 2012

Sušienkové Vianoce 2012



Florentinky

200 ml šľahačkovej smotany
150 g hrubo nasekaných vlašských orechov
150 g hrubo nasekaných mandlí čistených
3 PL kandovaného pomaranča
100 g masla
2 PL polohrubej múky
300 g horkej čokolády (70%)

Smotanu vylejem do hrnca a nechám ju zovrieť, potom ju odstavím, prisypem cukor, nechám ho roztopiť, rovnako aj maslo a nakoniec prisypem orechy, mandle a nadrobno nakrájaný kandovaný pomaranč, opäť nechám zovrieť a odstavím. Kým je masa horúca, prisýpam múku a dôkladne premiešam a odnesiem na chladné miesto, aby cesto vychladlo, lepšie sa s ním pracuje, keď v ňom maslo zatuhne.

Rúru zapnem na 170°C, plechy vysteliem papierom na pečenie, pripravím si misku s vodou na lyžičku a prsty a začnem nakladať kôpky cesta cca 5 cm od seba, lebo sa roztečú, namočím si končeky prstov a trochu cesto roztlačím do tvaru kruhu, vsuniem do rúry a pečiem pod dohľadom 10 minút (pozor na pripálenie!), vyberiem a ihneď odnesiem na chladné miesto, kým vymením plechy v rúre, keď trochu vychladli, posťahujem ich z papiera na kovovú tácku a nechám ich na chladnom mieste do druhého dňa stuhnúť.

Potom vo vodnom kúpeli roztopím čokoládu a hladkú spodnú časť florentíniek ňou dôkladne potriem, nechám usušiť a kalorické nálože sú pripravené na transport do žalúdka.

Kávovo-orechové srdiečka

1 vajce
1 žĺtok
130 g cukru
1 ČL instantnej kávy
200 g mletých vlašských orechov
pár kvapiek vanilkovej esencie
trošku kypriaceho prášku
na hrot noža soľ

Poleva – biely okraj:
1 bielok
150 g práškového cukru

Vajce, žĺtok, cukor, esenciu, soľ a instantnú kávu vymiešam do hladka, postupne pridám jemne pomleté orechy poprášené kypriacim práškom, dôkladne premiešam, cesto prikryjem a nechám odpočívať do druhého dňa. Potom cesto rozvaľkám na múkou posypanej pracovnej doske na 0,5 cm hrubý plát a vykrajujem z cesta pomocou formičky srdiečka, kladiem ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pri 150°C pečiem cca 25 min. Cesto pekne drží formu, má peknú farbu a veľmi príjemnú vôňu, ale je skôr mäkší keks ako koláčik.

Keď vychladnú, vyšľahám bielok na tuhý sneh a postupne prišľahávam práškový cukor, kým nedostanem hustejší biely krém, naplním ho do nádoby na zdobenie a ozdobujem okraje. Ja som si totiž kúpila v susednom Rakúsku veľmi šikovnú silikónovú plničku s harmonikovým korpusom a veľmi jednoducho sa z nej vytláča tento lepkavý krém, ale žiaľ, špic má dosť široké hrdlo, takže jemné vzory sa s ňou robiť nedajú, ale na tento účel poslúžila skvele. Ozdobené srdiečka nechám uschnúť, naukladám ich do uzatvárateľnej nádoby a odložím ich do chladu, aby som z nich mohla postupne odoberať na sviatočný stôl.
 
Ružové prasiatka

Jedná sa o jednoduchý recept z lineckého cesta, s veľmi originálnym a nápaditým prevedením.

250 g hladkej múky
150 masla
100 g  práškového cukru
1 vajce
2 vanilkové pudingy
troška červenej potravinovej farby
troška vanilkovej esencie

Maslo izbovej teploty vymiešam s cukrom, pridám vajce, vanilkovú esenciu a potravinovú farbu veľmi citlivo, aby mi tekutinu sfarbila iba do rúžova. Nakoniec pridám preosiatu hladkú múku zmiešanú s pudingovým práškom a keď je cesto hladké, zabalím ho do potravinovej fólie a odložím na chladné miesto, aby stuhlo. Cca po hodine, dvoch cesto rozbalím, vyvaľkám na

3 mm hrubý plát a vykrajujem formičkou prasiatka, poukladám ich na plech a v predhriatej rúre na 170°C pečiem 7 – 9 minút. Treba ich po piatich minútach sledovať, lebo im môžu stmavnúť končatiny  a tým by stratili peknú rúžovú farbu.

Pôvodne sa má cesto robiť z 2 malinových pudingov, ale žiaľ, nemala som doma, preto som improvizovala, ale na budúce ich skúsim urobiť malinové, to ešte moje „laboratórium“ nezažilo: malinové prasiatka a okrem toho sa dajú dozdobiť bielym okrajom z bielkov, alebo nápisom PF, či nalepiť štvorlístok na bôčik zo zeleného marcipánu.

Sovie keksíky

100 g masla
100 g cukru
1 vajce
200 g polohrubej múky
20 g vanilkového pudingu
1 ČL vanilkovej esencie
1 ČL rumu
1 ČL perníkového korenia
štipka soli
strúhaná kôra z ½ pomaranča

mandle
hrozienka alebo čokoládové kvapky (ak doma nemáte, tak 1 ČL holandského kakaa do kúska cesta)

Maslo izbovej teploty vymiešam s cukrom do peny, postupne pridám vajce, perníkové korenie, vanilkovú esenciu, kôru z pomaranča, rum a nakoniec múku zmiešanú s práškom vanilkového pudingu. Keď je cesto kompaktné, prikryjem ho potravinovou fóliou a odložím do ďalšieho dňa na chladné miesto oddychovať.

Na druhý deň na múkou posypanej pracovnej doske rozvaľkám cesto na cca 5 mm hrubý plát a vypichujem menšie kruhy formičkou. Oči urobím tak, že z cesta vyštipnem 2 kúsky, urobím z nich guľky, pritlačím ich tesne vedľa seba na cesto a do každej vtlačím čokoládovú kvapku, príp. kúsok hrozienka. Ak by ste nemali ani jedno, ani druhé, môžete si pomôcť jednoduchým trikom: do časti cesta zamieste kakao, z neho urobte dve guľky, vtlačte ako základ očí, špajdlou urobte do stredu jamky a do nich jemne vtlačte guľky z bledého cesta a očká budú hotové. Potom medzi ne vtlačím zobák z neošúpanej mandle a nakoniec vidličkou urobím pazúriky tak, že ju z každej strany kruhu jemne vtlačím do cesta. Hotové sovy poukladám vedľa seba na papier na pečenie a vsuniem do vyhriatej rúry na 180°C a pečiem cca 10 minút.
 
Orechové cesto plnené žĺtkovo-maslovým krémom

Cesto:
280 g hladkej múky
50 g práškového cukru
100 g mletých vlašských orechov
180 g masla
na hrot noža mletej škorice
+ 1 PL kvalitného kakaa

Z uvedených surovín spracujem jednoliate cesto, do polovice pridám kakao, aby bolo farebnejšie, zabalím obe cestá do potravinovej fólie a odložím na chladné miesto na 24 hodín, lebo sa veľmi lepí.

Do mojich starých formičiek zdedených po predkoch, potom roztlačím cesto prstami tak, aby v strede vznikla priehlbina na krém, poukladám ich na plech a vo vyhriatej rúre na 160°C pečiem približne 10 minút, vyberiem, vyklopím jemným klepnutím o dosku a nechám vychladnúť.

Žĺtkový krém:
2 vajcia
100 g krupicového cukru
150 g masla
1 ČL Amareta alebo rumovej esencie, príp. silnej instantnej kávy, alebo oboje

Vo vodnom kúpeli šľahám vajcia a cukor do zhustnutia, odstavím a nechám vychladnúť, ale medzi tým kde tu pomiešam. Keď je masa vlažná, postupne zašľahám maslo a rum. Podľa chuti možno pridať aj vanilkovú esenciu, dá krému šmrnc. Ja som namiesto rumu pridala likér Amareto, je aromatickejší, odkedy sme prešli z rumu na um J.

Tento krém je vďačný najmä preto, lebo sa nepokazí tak ľahko ako krémy napr. z pudingu, lebo vajcia sú tepelne upravené a preto vydržia oveľa dlhšie čerstvé a to aj v lete.

No a finalizácia prebieha tak, že sa upečené cestá rovnakej formy plnia krémom, zlepujú, odložia do uzatvárateľnej nádoby a odložia sa na týždeň do komory, aby sa cesto „napilo“ krému a chute sa spojili. Ja som žiaľ nemala čas na zdobenie čokoládou, ale vrele odporúčam.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára