Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 8. decembra 2012

Torta s kokosovým a čokoládovým krémom


Korpus vanilkovo-kokosový

5 vajec

150 g krupicového cukru

120 g hladkej múky

5 PL oleja

1 ČL vanilkového sirupu

2 PL kokosovej múčky

 

Korpus kakaový

5 vajec

150 g krupicového cukru

120 g hladkej múky

5 PL oleja

30 g holandského kakaa

1 ČL drvený aníz

 

Bielka so oddelila od žĺtkov. Z bielkov a trošky soli som vyšľahala tuhý sneh, postupne som pridávala po žĺtku, striedavo s lyžicou oleja, pridala som sirup a nakoniec som jemne zamiešala múku zmiešanú v prvom prípade s kokosovou múčkou a v druhom s kakaom a drveným anízom.

Zapla som rúru na 170°C a pripravila som si tortovú formu tak, že som ju rozopla, spodok som vystlala papierom na pečenie, zapla okraj späť a ten som vytrela maslom a vysypala polohrubou múkou, vliala som cesto, trochu som s ním zatriasla, aby sa rovnomerne rozlialo po forme a šupla som ho do rúry na cca 25 – 30 minút (skúška špajdlou).

Po upečení som v oboch prípadoch korpus vybrala, rozopla formu a vyklopila dolu hlavou na druhý papier na pečenie a tým som docielila, aby bol korpus pekný rovný, pretože pri pečení okraje ostávajú nižšie ako stred, ktorý sa nadvihne a potom je korpus neforemný. Keď vychladli obe cestá, zabalila som ich ho do igelitu a odložila do komory.

Rozrezala a plnila som ich až na druhý deň.


Krém čokoládový

250 ml šľahačky na šľahanie

150 g tmavej čokolády

1 PL holandského kakaa

1,5 PL práškového cukru

1 PL brandy (ja som dala KB)

 
Najprv som si nalámala čokoládu, do šálky som naliala brandy a v ňom som rozmiešala prášok z kakaa. Dala som zohriať na miernom ohni šľahačku tak, aby nedosiahla bod varu, pridala som cukor, potom kakao s brandy a nakoniec nalámanú čokoládu, nezabúdam stále miešať. Keď sa čokoláda úplne roztopí, odstavím tekutý krém, nechám vychladnúť a odložím do chladničky. Na druhý deň krém vyšľahám do tuha a je pripravený na akciu.


Krém kokosový

400 ml kokosového mlieka (plechovka)

100 ml plnotučného mlieka

3 PL hladkej múky

5 PL kokosovej múčky

2 vanilkové cukry + práškový podľa chuti

200 g masla

1 ČL vanilkovej esencie


Oba druhý mliek s múkou som vymixovala do hladka a položila na mierny oheň. Keď začala masa hustnúť, pridala som kokosovú múčku a uvarila som ju na kašu. Po odstavení z ohňa som pridala cukor, vanilkovú esenciu, na kusy narezané maslo a ručným mixérom som kašu šľahala, až kým sa všetko nespojilo. Potom som chutnala a pridávala postupne práškový cukor, kým som nebola spokojná. Krém som nechala vychladnúť, zabalila do igelitu a odložila do komory.
 

Marshmallows fondant – základný biely

300 g cukríky Marshmallows

1 ČL citrónovej šťavy

1 PL vanilkového sirupu

zopár kvapiek mandľovej esencie (bezfarebnej)

100 g masla

cca 900 – 1000 g práškového cukru

olej na potieranie rúk

potravinová fólia

Na tento druh fondánu sa najlepšie hodia americké (napr. z Lidla), lebo sú čisto biele, ale poslúžia aj tie bielo-rúžovo-žlté. Tie som použila na farebné, do ktorých som pridala potravinovú farbu.
Do misky s vyšším okrajom si dám roztopiť najprv maslo, pridám cukríky a vložím do mikrovlnnej rúry na cca 1 minútu, lebo maslo je už dosť horúce. Vyberiem, premiešam varechou, pridám citrónovú šťavu, vanilkový sirup a mandľovú esenciu. Ak chcete farebný fondán, v tejto fáze treba pridať potravinársku farbu a miešať, kým sa tekutina rovnomerne nezafarbí. Až potom začnem cez jemné sitko pridávať práškový cukor a presedlám na ručný mixér so špirálovými tyčami.
Cukor pridávam zatiaľ, kým sa cesto prestane ako tak lepiť, lebo dovtedy sa príšerne lepí a v neposlednom rade je dosť teplé na ručné spracovanie. Keď je masa kompaktná, dôkladne si natriem ruky olejom, vyberiem masu a ešte ju hnetiem v rukách, kým nebude pekná lesklá. Potom ju nechám vychladnúť, zabalím do potravinovej fólie a odložím na tmavé, chladné miesto.
Vraj v týchto podmienkach vydrží aj štvrť roka, čo ja zatiaľ nemôžem potvrdiť, lebo v tejto technike som benjamín. Ale v každom prípade čierny marcipán, ktorý som si dávnejšie kúpila na zumba torty, vydržal v chladničke chvályhodne tých pár mesiacov, len ho bolo treba trochu prehniesť olejom a opäť nadobudol pružnosť a nemrvil sa.
Tak a nastal deň zrodenia narodeninovej torty a pustila som sa do skladačky:
Hlavu Šmolinky robila moja domáca šikulka Krepína
 
Najprv som rozkrojila korpusy, pofŕkala ich lekérom Amareto a striedavo natrela na preskačku čokoládový krém a kokosový krém, až kým neboli zoradené pláty do veže. Okraj, teda stenu som potrela zvyšným krémom, aby som ho pekne zarovnala a vrch torty som natrela marhuľovým lekvárom, aby bol povrch priľnavejší kvôli fondánu.
Ten som vyvaľkala medzi dvomi fóliami na pár milimetrovú hrúbku a pomocou valčeka som ho opatrne preniesla na povrch torty. Potom prišlo na rad hladkanie, upravovanie, hladkanie a nakoniec zrezanie koncov na spodku torty.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára