Korpus
vanilkovo-kokosový
5 vajec
150 g krupicového cukru
120 g hladkej múky
5 PL oleja
1 ČL vanilkového sirupu
2 PL kokosovej múčky
Korpus
kakaový
5
vajec
150
g krupicového cukru
120
g hladkej múky
5
PL oleja
30
g holandského kakaa
1
ČL drvený aníz
Bielka
so oddelila od žĺtkov. Z bielkov a trošky soli som vyšľahala tuhý
sneh, postupne som pridávala po žĺtku, striedavo s lyžicou oleja, pridala
som sirup a nakoniec som jemne zamiešala múku zmiešanú v prvom prípade
s kokosovou múčkou a v druhom s kakaom a drveným
anízom.
Zapla
som rúru na 170°C a pripravila som si tortovú formu tak, že som ju
rozopla, spodok som vystlala papierom na pečenie, zapla okraj späť a ten
som vytrela maslom a vysypala polohrubou múkou, vliala som cesto, trochu
som s ním zatriasla, aby sa rovnomerne rozlialo po forme a šupla som
ho do rúry na cca 25 – 30 minút (skúška špajdlou).
Po
upečení som v oboch prípadoch korpus vybrala, rozopla formu
a vyklopila dolu hlavou na druhý papier na pečenie a tým som
docielila, aby bol korpus pekný rovný, pretože pri pečení okraje ostávajú
nižšie ako stred, ktorý sa nadvihne a potom je korpus neforemný. Keď
vychladli obe cestá, zabalila som ich ho do igelitu a odložila do komory.
Rozrezala
a plnila som ich až na druhý deň.
Krém
čokoládový
250 ml šľahačky na šľahanie
150 g tmavej čokolády
1 PL holandského kakaa
1,5 PL práškového cukru
1 PL brandy (ja som dala
KB)
Najprv som si nalámala
čokoládu, do šálky som naliala brandy a v ňom som rozmiešala prášok
z kakaa. Dala som zohriať na miernom ohni šľahačku tak, aby nedosiahla bod
varu, pridala som cukor, potom kakao s brandy a nakoniec nalámanú
čokoládu, nezabúdam stále miešať. Keď sa čokoláda úplne roztopí, odstavím
tekutý krém, nechám vychladnúť a odložím do chladničky. Na druhý deň krém
vyšľahám do tuha a je pripravený na akciu.
Krém
kokosový
400 ml kokosového mlieka
(plechovka)
100 ml plnotučného mlieka
3 PL hladkej múky
5 PL kokosovej múčky
2 vanilkové cukry +
práškový podľa chuti
200 g masla
1 ČL vanilkovej esencie
Oba druhý mliek
s múkou som vymixovala do hladka a položila na mierny oheň. Keď
začala masa hustnúť, pridala som kokosovú múčku a uvarila som ju na kašu.
Po odstavení z ohňa som pridala cukor, vanilkovú esenciu, na kusy narezané
maslo a ručným mixérom som kašu šľahala, až kým sa všetko nespojilo. Potom
som chutnala a pridávala postupne práškový cukor, kým som nebola spokojná.
Krém som nechala vychladnúť, zabalila do igelitu a odložila do komory.
Marshmallows
fondant – základný biely
300 g cukríky Marshmallows
1 ČL citrónovej šťavy
1 PL vanilkového sirupu
zopár kvapiek mandľovej
esencie (bezfarebnej)
100 g masla
cca 900 – 1000 g práškového
cukru
olej na potieranie rúk
potravinová fólia
Na tento druh fondánu sa najlepšie hodia
americké (napr. z Lidla), lebo sú čisto biele, ale poslúžia aj tie
bielo-rúžovo-žlté. Tie som použila na farebné, do ktorých som pridala
potravinovú farbu.
Do misky s vyšším okrajom si dám
roztopiť najprv maslo, pridám cukríky a vložím do mikrovlnnej rúry na cca
1 minútu, lebo maslo je už dosť horúce. Vyberiem, premiešam varechou, pridám
citrónovú šťavu, vanilkový sirup a mandľovú esenciu. Ak chcete farebný
fondán, v tejto fáze treba pridať potravinársku farbu a miešať, kým
sa tekutina rovnomerne nezafarbí. Až potom začnem cez jemné sitko pridávať
práškový cukor a presedlám na ručný mixér so špirálovými tyčami.
Cukor pridávam zatiaľ, kým sa cesto
prestane ako tak lepiť, lebo dovtedy sa príšerne lepí a v neposlednom
rade je dosť teplé na ručné spracovanie. Keď je masa kompaktná, dôkladne si
natriem ruky olejom, vyberiem masu a ešte ju hnetiem v rukách, kým
nebude pekná lesklá. Potom ju nechám vychladnúť, zabalím do potravinovej fólie
a odložím na tmavé, chladné miesto.
Vraj v týchto podmienkach vydrží aj
štvrť roka, čo ja zatiaľ nemôžem potvrdiť, lebo v tejto technike som
benjamín. Ale v každom prípade čierny marcipán, ktorý som si dávnejšie
kúpila na zumba torty, vydržal v chladničke chvályhodne tých pár mesiacov,
len ho bolo treba trochu prehniesť olejom a opäť nadobudol pružnosť
a nemrvil sa.
Tak a nastal deň zrodenia
narodeninovej torty a pustila som sa do skladačky:
Hlavu Šmolinky robila moja domáca šikulka Krepína |
Najprv som rozkrojila korpusy, pofŕkala
ich lekérom Amareto a striedavo natrela na preskačku čokoládový krém
a kokosový krém, až kým neboli zoradené pláty do veže. Okraj, teda stenu
som potrela zvyšným krémom, aby som ho pekne zarovnala a vrch torty som
natrela marhuľovým lekvárom, aby bol povrch priľnavejší kvôli fondánu.
Ten som vyvaľkala medzi dvomi fóliami na
pár milimetrovú hrúbku a pomocou valčeka som ho opatrne preniesla na
povrch torty. Potom prišlo na rad hladkanie, upravovanie, hladkanie
a nakoniec zrezanie koncov na spodku torty.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára