Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 13. septembra 2014

Jablkový koláč so slivkami a posýpkou


Základný recept som našla na internete, ale ja som si ho upravila podľa seba. Tento koláč je neuveriteľne šťavnatý vďaka tomu množstvu jabĺk a sliviek, ktoré pustia dostatok šťavy a tieto ovocné chute sa s čokoládou a korením spoja do úžasného celku, ktorý ponúka príjemný zážitok z plných chutí a keďže vonku toto leto stále prší, rozjasní táto dobrota atmosféru poobednej kávy. Stojí to zato vyskúšať a uvidíte, že nekecám J.

 Cesto:

500 g jabĺk (čistá váha po čistení a vybratí jadrovníka)
280 g krupicového cukru
5 vajec
2 PL holandského kakaa
50 g čokolády
100 g celozrnnej strednej múky, príp. špaldovej múky
150 g polohrubej múky
1 kypriaci prášok
0,5 dl plnotučného mlieka alebo
1 PL créme fraiché – iba v prípade ak sú jablká menej šťavnaté
150 g masla
zopár kvapiek mandľovej esencie
trošku drveného anízu
škorica

Posýpka:

150 g hrubej múky
110 g masla
100 g krupicového cukru

Okrem toho:

1 fľaša zaváraných sliviek alebo 750 g čerstvých sliviek
zopár lyžíc domáceho karamelového krému

 
Jablká očistím, vyberiem jadrovníky a nastrúham na veľmi hrubom strúhadle, príp. ak je dostatok času, tak nakrájam na veľmi malé kocky. Čokoládu nalámem na menšie kusy.

Pripravím si posýpku zmiešaním ingrediencií a vložím do chladničky, aby masa bola sypká a dobre sa s ňou pracovalo. Rúru zapnem na 200°C.

Celé vajcia s cukrom vymiešam do peny, pridám mlieko, roztopené maslo, mandľovú esenciu, kakao a za stáleho šľahania prisypem zmiešané múky s kypriacim práškom a koreninami. Nakoniec prisypem jablká, čokoládu a už iba so špachtlou jemne premiešam.

Spodok tortovej formy vysteliem papierom na pečenie, okraje vymažem maslom a vysypem múkou, vylejem do nej cesto (cesto bolo v ¾ výšky steny formy), rozpolenými slivkami vyložím celý povrch a nakoniec dôkladne posypem posýpkou a vsuniem na 15 minút do rúry. Potom teplotu znížim na 170°C a piekla som koláč ešte 40 minút prikrytý teflónovoým papierom na pečenie, aby sa posýpka nespálila, lebo sa už po prvých pätnástich minútach začala riadne červenať. Po vypnutí som formu nechala ešte dopekať 5 minút a vybrala som koláč von. Ešte horúci som ho poliala domácim karamelovým krémom a nechala vychladnúť. Až potom som formu uvoľnila a preložila koláč na podnos, lebo cesto je vysoké, ťažké, veľmi pružné a hrozí, že sa rozpadne, keď je teplé. Ale potom pekne stuhol vďaka maslu a čokoláde.

Posypala som ho práškovým cukrom a ponúkla ho aj v práci a zožal (pre mňa uspokojujúci) úspech. Určite som ho nepiekla naposledy. Voňavé poobedie želám všetkým, ktorí ho upiekli.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára