Základný
recept som našla na internete, ale ja som si ho upravila podľa seba. Tento
koláč je neuveriteľne šťavnatý vďaka tomu množstvu jabĺk a sliviek, ktoré
pustia dostatok šťavy a tieto ovocné chute sa s čokoládou
a korením spoja do úžasného celku, ktorý ponúka príjemný zážitok
z plných chutí a keďže vonku toto leto stále prší, rozjasní táto
dobrota atmosféru poobednej kávy. Stojí to zato vyskúšať a uvidíte, že
nekecám J.
500 g jabĺk (čistá váha po
čistení a vybratí jadrovníka)
280 g krupicového cukru
5 vajec
2 PL holandského kakaa
50 g čokolády
100 g celozrnnej strednej
múky, príp. špaldovej múky
150 g polohrubej múky
1 kypriaci prášok
0,5 dl plnotučného mlieka
alebo
1 PL créme fraiché – iba v prípade ak sú jablká menej šťavnaté
150 g masla
zopár kvapiek mandľovej
esencie
trošku drveného anízu
škorica
Posýpka:
150 g hrubej múky
110 g masla
100 g krupicového cukru
Okrem
toho:
1 fľaša zaváraných sliviek
alebo 750 g čerstvých sliviek
zopár lyžíc domáceho
karamelového krému
Jablká
očistím, vyberiem jadrovníky a nastrúham na veľmi hrubom strúhadle,
príp. ak je dostatok času, tak nakrájam na veľmi malé kocky. Čokoládu nalámem
na menšie kusy.
Pripravím
si posýpku zmiešaním ingrediencií a vložím do chladničky, aby masa bola
sypká a dobre sa s ňou pracovalo. Rúru zapnem na 200°C.
Celé
vajcia s cukrom vymiešam do peny, pridám mlieko, roztopené maslo, mandľovú
esenciu, kakao a za stáleho šľahania prisypem zmiešané múky
s kypriacim práškom a koreninami. Nakoniec prisypem jablká, čokoládu
a už iba so špachtlou jemne premiešam.
Spodok
tortovej formy vysteliem papierom na pečenie, okraje vymažem maslom
a vysypem múkou, vylejem do nej cesto (cesto bolo v ¾ výšky steny formy), rozpolenými
slivkami vyložím celý povrch a nakoniec dôkladne posypem posýpkou
a vsuniem na 15 minút do rúry. Potom teplotu znížim na 170°C a piekla
som koláč ešte 40 minút prikrytý teflónovoým papierom na pečenie, aby sa
posýpka nespálila, lebo sa už po prvých pätnástich minútach začala riadne
červenať. Po vypnutí som formu nechala ešte dopekať 5 minút a vybrala som
koláč von. Ešte horúci som ho poliala domácim karamelovým krémom a nechala
vychladnúť. Až potom som formu uvoľnila a preložila koláč na podnos, lebo
cesto je vysoké, ťažké, veľmi pružné a hrozí, že sa rozpadne, keď je teplé.
Ale potom pekne stuhol vďaka maslu a čokoláde.
Posypala
som ho práškovým cukrom a ponúkla ho aj v práci a zožal (pre mňa
uspokojujúci) úspech. Určite som ho nepiekla naposledy. Voňavé poobedie želám
všetkým, ktorí ho upiekli.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára