125 g hladkej múky
1/2 vrecka kypriaceho prášku
125 g masla
125 g hnedého cukru
125 ml mlieka
2 vajcia
1 PL pistáciovej pasty
mandľová esencia
štipku zeleného potravinového farbiva
Krém:
250 g
mascarpone
1 vrecko vanilkového cukru
2 PL punčového sirupu
Punčový sirup:
100 ml hustého malinového sirupu
50 g práškového cukru
zopár kvapiek punčovej arómy (podľa chuti)
1 KL rumu
Čokoládová poleva:
150 g čokolády
100 ml smotany na šľahanie (33%)
Korpus:
Maslo izbovej teploty vymiešam s cukrom do
bielej peny. Postupne pridávam vajcia, po nich preosiatu múku zmiešanú s kypriacim
práškom, potom prilejem mlieko, pistáciovú pastu, zopár kvapiek mandľovej
esencie a nakoniec zopár zrniek farbiva. Cesto dôkladne vyšľahám a vylejem
do pripravenej tortovej formy vystlanej papierom na pečenie, okraje vytreté
olejom a vysypané múkou. Cesto vsuniem do vyhriatej rúry na 180°C a pečiem
cca 20 – 25 minút, treba urobiť skúšku vpichnutím špajdle do stredu. Ak ju
vytiahnete suchú, cesto je hotové. Vyberiem, nechám vychladnúť, rozopnem formu,
stiahnem papier, rozrežem horizontálne a pripravím na plnenie.
Punčový krém:
Pripravím si najprv punčový sirup tak, že
malinový sirup zahrejem, ale nevarím, nechám v ňom roztopiť cukor a odstavím.
Pridám punčovú arómu s rumom a ochutnám. Keď už netreba nič pridávať,
odložím na chladné miesto a keď vychladne, odoberiem 2 PL a zašľahám spolu
s vanilkovým cukrom do mascarpone. Ak je krém veľmi hustý, riedim ho
mliekom.
Nakoniec si pripravím polevu tak, že smotanu na
šľahanie zahrejem v kastróliku na miernom plameni, odstavím, vsypem do
nej nasekanú čokoládu na drobné kúsky a miešam o 106, kým sa čokoládu
úplne neroztopí.
A teraz kompletizácia tortičky:
Na rozkrojený pistáciový korpus rovnomerne
natriem rúžový punčový krém, prikryjem druhým plátom, trošku pritlačím, na
okrajoch krém zarovnám a celý povrch torty dôkladne potriem čokoládovou
polevou. Ja som tento raz okraje torty nepotierala a šupla som ju do
chladničky na 24 hodín, aby sa chute spojili.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára