Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 18. októbra 2014

Pistáciová torta plnená punčovým krémom

Cesto:

125 g hladkej múky
1/2 vrecka kypriaceho prášku
125 g masla
125 g hnedého cukru
125 ml mlieka
2 vajcia
1 PL pistáciovej pasty
mandľová esencia
štipku zeleného potravinového farbiva

Krém:

250  g mascarpone
1 vrecko vanilkového cukru
2 PL punčového sirupu

Punčový sirup:

100 ml hustého malinového sirupu
50 g práškového cukru
zopár kvapiek punčovej arómy (podľa chuti)
1 KL rumu

Čokoládová poleva:

150 g čokolády
100 ml smotany na šľahanie (33%)

Korpus:

Maslo izbovej teploty vymiešam s cukrom do bielej peny. Postupne pridávam vajcia, po nich preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom, potom prilejem mlieko, pistáciovú pastu, zopár kvapiek mandľovej esencie a nakoniec zopár zrniek farbiva. Cesto dôkladne vyšľahám a vylejem do pripravenej tortovej formy vystlanej papierom na pečenie, okraje vytreté olejom a vysypané múkou. Cesto vsuniem do vyhriatej rúry na 180°C a pečiem cca 20 – 25 minút, treba urobiť skúšku vpichnutím špajdle do stredu. Ak ju vytiahnete suchú, cesto je hotové. Vyberiem, nechám vychladnúť, rozopnem formu, stiahnem papier, rozrežem horizontálne a pripravím na plnenie.

Punčový krém:
 
Pripravím si najprv punčový sirup tak, že malinový sirup zahrejem, ale nevarím, nechám v ňom roztopiť cukor a odstavím. Pridám punčovú arómu s rumom a ochutnám. Keď už netreba nič pridávať, odložím na chladné miesto a keď vychladne, odoberiem 2 PL a zašľahám spolu s vanilkovým cukrom do mascarpone. Ak je krém veľmi hustý, riedim ho mliekom.
 
Čokoládová poleva:

Nakoniec si pripravím polevu tak, že smotanu na šľahanie zahrejem v kastróliku na miernom plameni, odstavím,  vsypem do nej nasekanú čokoládu na drobné kúsky a miešam o 106, kým sa čokoládu úplne neroztopí.

A teraz kompletizácia tortičky:

Na rozkrojený pistáciový korpus rovnomerne natriem rúžový punčový krém, prikryjem druhým plátom, trošku pritlačím, na okrajoch krém zarovnám a celý povrch torty dôkladne potriem čokoládovou polevou. Ja som tento raz okraje torty nepotierala a šupla som ju do chladničky na 24 hodín, aby sa chute spojili.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára