Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

nedeľa 20. decembra 2015

Biscottini - talianske koláčiky, ktoré potešia aj na Vianoce

Tieto doslova slniečka, nabité vynikajúcimi chuťami, rozžiaria tak chuťou, ako i konzistenciou každého labužníka, ktorý má chuť na niečo sladké, ale nie príliš kalorické. Ich vôňa je tak lahodná, že ich prehluší už iba aróma dobrého pressa, s ktorým sa fantastický snúbi. Posúďte sami.....

150 g hladkej múky 00
100 g hladkej kukuričnej múky
100 g krupicového cukru
50 g pínií alebo mandlí
150 g 82% masla
100 g hrozienok
3 žĺtky
zopár kvapiek vanilkovej esencie
1 vrecko kypriaceho prášku

Ak prichádza do úvahy alternatíva s mandľami, tak ich najprv blanšírujeme a zomelieme na múčku.
Hrozienka namočím na niekoľko hodín do likéru Amareto, alebo iného aromatického alkoholu. Kto chce mať koláčiky úplne bez alkoholu, čo by bolo na škodu, tak ich stačí namočiť do teplej vody, v ktorej sme rozmiešali zopár kvapiek rumovej, alebo mandľovej esencie.
Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu.


Žĺtka oddelíme od bielkov. Potom k žĺtkom prisypem cukor a vyšľahám do bielej peny. Pridáme maslo nakrájané na malé kocky, vanilkovú esenciu a postupne prisypávame po lyžiciach zmes múky pšeničnej, kukuričnej a kypriaceho prášku – ku koncu je už cesto dostatočne husté nato, aby sme použili ruky. Keď je cesto jednoliate, primiešame ešte pínie, príp. mandľovú múčku a odkvapkané hrozienka. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladu tak na hodinku, dve.
Potom zapneme rúru na 180°C, vystelieme plech papierom na pečenie, vyberieme a odbalíme cesto, prstami formujeme maličké bochníčky a ukladám vedľa seba. Koláčiky sa príliš nenafúknu, takže možno ich ukladať tak 1 cm  od seba. Vsunieme do rúry a pečieme približne 10 minút, teda pokým nie sú rúžové. Vyberieme, preložíme na rovnú podložku a necháme úplne vychladnúť.

P.S.: Množstvo kukuričnej múky spôsobí rozdiel v konzistencii, t.j. čím viac múky, tým viac sa v ústach drobí. Kukuričná múka má svoju špecifickú chuť asýtu farbu, ktorá rozžiari každý jeden koláčik. Ja som skúsila polohrubú kukuričnú múku a tiež som bola spokojná, naozaj zaujímavá chuť na sviatočnom stole. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára