150 g hladkej múky 00
100 g hladkej kukuričnej múky
100 g krupicového cukru
50 g pínií alebo mandlí
150 g 82% masla
100 g hrozienok
3 žĺtky
zopár kvapiek vanilkovej esencie
1 vrecko kypriaceho prášku
Ak prichádza do úvahy
alternatíva s mandľami, tak ich najprv blanšírujeme a zomelieme na
múčku.
Hrozienka namočím na
niekoľko hodín do likéru Amareto, alebo iného aromatického alkoholu. Kto chce
mať koláčiky úplne bez alkoholu, čo by bolo na škodu, tak ich stačí namočiť do
teplej vody, v ktorej sme rozmiešali zopár kvapiek rumovej, alebo
mandľovej esencie.
Všetky ingrediencie
by mali mať izbovú teplotu.
Žĺtka oddelíme od bielkov. Potom k žĺtkom prisypem cukor a vyšľahám do bielej peny. Pridáme maslo nakrájané na malé kocky, vanilkovú esenciu a postupne prisypávame po lyžiciach zmes múky pšeničnej, kukuričnej a kypriaceho prášku – ku koncu je už cesto dostatočne husté nato, aby sme použili ruky. Keď je cesto jednoliate, primiešame ešte pínie, príp. mandľovú múčku a odkvapkané hrozienka. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladu tak na hodinku, dve.
Potom zapneme rúru na
180°C, vystelieme plech papierom na pečenie, vyberieme a odbalíme cesto, prstami
formujeme maličké bochníčky a ukladám vedľa seba. Koláčiky sa príliš
nenafúknu, takže možno ich ukladať tak 1 cm od seba. Vsunieme do rúry a pečieme približne
10 minút, teda pokým nie sú rúžové. Vyberieme, preložíme na rovnú podložku a necháme
úplne vychladnúť.
P.S.: Množstvo kukuričnej múky spôsobí rozdiel v konzistencii, t.j. čím viac múky, tým viac sa v ústach drobí. Kukuričná múka má svoju špecifickú chuť asýtu farbu, ktorá rozžiari každý jeden koláčik. Ja som skúsila polohrubú kukuričnú múku a tiež som bola spokojná, naozaj zaujímavá chuť na sviatočnom stole.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára