4 vajcia
4 PL múky
4 PL vlažnej vody
4 PL krupicového cukru
1 balíček kypriaceho prášku
1 PL holandského kakaa
Vajíčka rozdelím, žĺtka vymiešam s vodou a cukrom do bielej
peny, pridám preosiatu múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva.
Nakoniec jemne primiešam tuhý sneh z bielkov, vylejem do formy vystlanej
papierom na pečenie a pri 180°C upečiem – treba skúsiť pichnutím špajdle
do stredu. Vyberiem, nechám vychladnúť a horizontálne korpus rozrežem.
Krém:
1 balíček vanilkového pudingu
3 dl mlieka
150 – 200 g masla
150 g cukru alebo medu
Uvarím si hustý puding, odstavím ho a kým je teplý, zamiešam do neho
maslo. Potom prikryjem a nechám vychladnúť, kde tu premiešam.
Plnka:
250 g gaštanového pyré
4 PL mascarpone
cukrárske piškóty, príp. sušienky
200 - 250 ml šľahačkovej smotany
trošku škorice a pre farbu kakao
rumová esencia podľa chuti
Gaštanové pyré zmiešam s mascarpone, rozriedim smotanou, pridám
škoricu, kakao a esenciu. Ochutnám a keď sú chute v rovnováhe,
odložím do chladničky.
Poleva:
150 g kvalitnej čokolády
100 ml šľhačkovej smotany
štipka soli
Smotanu
zahrejem v hrnci, ale iba mierne, nesmie vrieť, prisolím, odstavím, vsypem
nalámanú čokoládu a intenzívne miešam, kým nedostanem lesklú, hustú
polevu.
A teraz samotné skladanie:
Spodnú časť
rozkrojeného korpus pofŕkam troškou alkoholu, potriem polovicou pudingového
krému, na neho opatrne rozotriem polovicu gaštanového krému a teraz sú dve
možnosti: buď piškóty či sušienky rozdrvím a posypem ním krém, alebo
celými kusmi obložím povrch krému na korpuse, opäť postriekam ľubovoľným alkoholom,
príp. silnou kávou, rovnomerne nanesiem druhú polovicu gaštanového krému, na
neho pudingový krém, prikryjem druhou polovicou korpusu, trochu pritlačím, na
okraji koláča rozotriem krém a nakoniec celý povrch potriem čokoládovou polevou.
Hotový koláč vsuniem do chladničky aspoň na hodinu, ale najlepšie je na noc,
aby sa chute spojili a podávam k zlepšeniu nálady v jedno májové
popoludnie.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára