130 ml oleja
2 vajcia
200 g krupicového cukru
250 g polohrubej múky
40 g vanilkového pudingu na
varenie (môže byť aj iná príchuť)
1 PL holandského kakaa
1 ČL kypriaceho prášku
trošku jedlej sódy
štipku soli
podľa chuti: mletý kardamom,
koriander a aníz
2 PL likéru Amaretto
Okrem
toho:
olej na vymazanie
a hrubá múka na vysypanie formy
a
cukrová poleva z vody,
práškového a škoricového cukru
Rúru
zapnem na optimálnych 170°C. Vajcia s cukrom vymiešame mixerom do hustej,
bielej peny, pridám kyslé mlieko, olej, likér, premiešam a nakoniec prisypem
preosiatu múku zmiešanú s pudingovým práškom, kypriacim práškom, sódou,
soľou a koreninami. Dôkladne zmixujem, ochutnám a keď je to OK, formu
vytriem olejom, vysypem múkou a vlejem do nej polovicu cesta. Do zvyšného
cesta primiešam kakao, vylejem na vanilkové cesto a vsuniem do rúry piecť na
približne 45 – 50 minút.
Koláč
vyberiem, nechám trochu chladnúť, ešte teplý vyklopím a ihneď polejem
cukrovou polevou, ktorú si pripravím úplne jednoducho: zmiešam práškový cukor
so škoricou a po kvapkám pridávam vlažnú vodu, príp. Amaretto, kým
nedostanem stredne hustú tekutinu, ktorou povrch koláča rovnomerne polejem.
Môžete dozdobiť čím len chcete, napr. kokosovou múčkou, alebo praženými
mandľami a pod.
Ja som
tento koláč podávala so šľahačkou, vymiešanou s práškovým cukrom a kokosovým
pudingom bez varenia Dr. Oetker. Odporúčam ale do 250 ml šľahačky, prisypať iba
1/3 sáčku pudingu, inak bude našľahaný krém tak tuhý, že sa z lyžičky nedokáže
odlepiť. Ak by sa to stalo, dodatočne rieďte mliekom. Úspešnosť koláča nenechá
na seba dlho čakať, lebo sa rozplýva na jazyku a tie chute do seba
zapadnú, yak.... ole!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára