Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 1. júna 2013

Rýchly a zbesilo dobrý koláč

250 ml kyslého mlieka, príp. cmaru
130 ml oleja
2 vajcia
200 g krupicového cukru
250 g polohrubej múky
40 g vanilkového pudingu na varenie (môže byť aj iná príchuť)
1 PL holandského kakaa
1 ČL kypriaceho prášku
trošku jedlej sódy
štipku soli
podľa chuti: mletý kardamom, koriander a aníz
2 PL likéru Amaretto

Okrem toho:
olej na vymazanie a hrubá múka na vysypanie formy
a
cukrová poleva z vody, práškového a škoricového cukru

Rúru zapnem na optimálnych 170°C. Vajcia s cukrom vymiešame mixerom do hustej, bielej peny, pridám kyslé mlieko, olej, likér, premiešam a nakoniec prisypem preosiatu múku zmiešanú s pudingovým práškom, kypriacim práškom, sódou, soľou a koreninami. Dôkladne zmixujem, ochutnám a keď je to OK, formu vytriem olejom, vysypem múkou a vlejem do nej polovicu cesta. Do zvyšného cesta primiešam kakao, vylejem na vanilkové cesto a vsuniem do rúry piecť na približne 45 – 50 minút.

Koláč vyberiem, nechám trochu chladnúť, ešte teplý vyklopím a ihneď polejem cukrovou polevou, ktorú si pripravím úplne jednoducho: zmiešam práškový cukor so škoricou a po kvapkám pridávam vlažnú vodu, príp. Amaretto, kým nedostanem stredne hustú tekutinu, ktorou povrch koláča rovnomerne polejem. Môžete dozdobiť čím len chcete, napr. kokosovou múčkou, alebo praženými mandľami a pod.

Ja som tento koláč podávala so šľahačkou, vymiešanou s práškovým cukrom a kokosovým pudingom bez varenia Dr. Oetker. Odporúčam ale do 250 ml šľahačky, prisypať iba 1/3 sáčku pudingu, inak bude našľahaný krém tak tuhý, že sa z lyžičky nedokáže odlepiť. Ak by sa to stalo, dodatočne rieďte mliekom. Úspešnosť koláča nenechá na seba dlho čakať, lebo sa rozplýva na jazyku a tie chute do seba zapadnú, yak.... ole!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára