Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 20. júla 2013

Marhuľový posúch s posýpkou


Tento koláč patrí medzi takú tú klasiku, ktorá sa robieva v lete, keď je veľa ovocia, či už marhúľ, broskýň, sliviek alebo bobuľovín. Proste nech by ste dali do neho ktorékoľvek,  s každým bude rovnako dobrý.
 
Cesto

300g špaldovej (polohrubej) múky
 20g droždia
2 dcl mlieka
1 dcl oleja
1 vajce
4 PL cukru

Posýpka

5 PL polohrubej múky
1 PL krupice
4 PL cukru
50 g  masla

Okrem toho

zrelé marhule
1 škoricový cukor

Čerstvé droždie rozdrobím do misy s vlažným mliekom a trochou cukru, nechám pracovať cca 20 minút.

Medzi tým si pripravím posýpku tak, že maslo izbovej teploty nakrájam do misy, prisypem cukor, krupicu zmiešanú s múkou a dôkladne pomrvím medzi prstami. Posýpku potom odložím do chladničky, aby mi stuhla, pretože potom sa s ňou oveľa ľahšie pracuje.

Do pripraveného kvásku vsypem cukor, štipku soli, rozbijem vajce, vlejem olej, preosejem múku, vypracujem pružné cesto,  posypem múkou, prikryjem utierkou a odložím do tepla kysnúť na hodinu.

Medzi tým umyjem a vykôstkujem marhule, zapnem rúru na 180°C a pripravím plech: vytriem ho olejom a vysypem múkou, cesto do neho preložím a rukami roztiahnem až po okraje tak, aby prípadná šťava, ktorú pustí ovocie sa nepripekala počas pečenia. Stuhnutú posýpku vyberiem z chladničky a polovicou posypem cesto, husto vyložím polovicami marhúľ, jemne ich vtlačím do cesta, posypem ich rovnomerne škoricovým cukrom a následne druhou polovicou posýpky. Surový koláč vsuniem do zohriatej rúry a pečiem cca 30 minút, alebo kým nebudú okraje cesta a posýpka rúžové (dlhšie nie, lebo cesto stvrdne).

Potom posúch vyberiem, ešte horúci prikryjem utierkou a nechám vychladnúť. Tento trik slúži nato, aby cesto zbytočne neodparilo vlhkosť a nevyschlo. Pred podávaním posypem práškovým cukrom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára