300 g múky
(200 g hladkej + 100 g polohrubej príp. celozrnnej múky)
½ balíčku
kypriaceho prášku
150 g masla
150 ml
zakysanky (príp. cmaru)
100 g hnedého
cukru
1 vajce
2 PL
kvalitného kakaa
1 ČL
drveného anízu
štipka soli
Krém
300 ml
mlieka
1 vanilkový
puding
5 PL hnedého
cukru
250 g
jemného tvarohu
zopár
kvapiek vanilkovej esencie
štipku
škorice
Malinová plnka
300 g
čerstvých malín
½ sáčku malinového
pudingu
2 PL
krupicového cukru
Posýpka
100 g masla
100 g polohrubej múky
100 g krupicového cukru
50 g jemne mletých mandlí (možno vynechať)
Postup
Najprv si
pripravím posýpku tak, že rukou dôkladne zmiešam maslo izbovej teploty so
sypkými ingredienciami a vložím do mrazničky, kým nebudem vo finále s
prípravou koláča.
Potom
prichádza na rad cesto: maslo izbovej teploty vymiešam s cukrom, pridám
vajce, zakysanku, preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom, anízom
a nakoniec prisypem kakao a soľ. Keď sa cesto odlepuje od okrajov
misy, zabalím ho do potravinovej fólie a vložím do chladničky aby sa
s ním lepšie pracovalo.
Na krém si
v prvom rade uvarím klasický vanilkový puding, nechám ho vychladnúť
a potom zašľahám do neho tvaroh, vanilkovú esenciu a trošku škorice.
Maliny
vsypem do hrnca, posypem cukrom a na miernom ohni povarím iba dovtedy, kým
nepustia šťavu, z tej odoberiem, rýchlo v nej rozmiešam pudingový
prášok, vlejem späť, nechám zahustiť, hneď odstavím a nechám vychladnúť.
Zapnem rúru na
180°C. Dno tortovej formy vysteliem papierom na pečenie, okraje potriem maslom
a vychladené cesto rovnomerne vytiahnem až po okraj formy (ja som použila
fintu prstov namočených v studenej vode, lebo cesto je trochu priľnavé).
Tvarohový krém dám do zdobiaceho vrecka a 2/3 krému vytlačím po celom
obvode koláča, nechám ryhu a zo zvyšku krému vytvorím ďalší prstenec.
Zvyšné medzery medzi krémom vyplním malinovou plnku. Nakoniec vyberiem
z mrazničky posýpku a prstami ho husto nadrobím rovnomerne na celý
povrch koláča, ktorý potom vsuniem do rúry a pečiem cca 40 – 50 minút.
Pozn.: Koláč odporúčam nechať úplne
vychladnúť a potom krájať, lebo sa začne neskutočne rozpadávať pri krájaní
a chute nebudú tak výrazné. Najlepší bol na druhý deň vybratý
z chladničky.
Tento koláč
možno pripraviť s rôznymi obmenami ovocných plniek, ale najlepšie sú
pikantné chute ako višne, lesné ovocie a pod.
Aj
s korpusom a posýpkou sa dá žonglovať: cesto môže zostať bez kakaa
kvôli farbe, chuť možno zmeniť likérom alebo kardamómom a do posýpky
namiesto mandlí možno pridať za 1 – 2 PL kakaa. Proste letná hravosť
v kuchyni sa vyplatí J.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára