250 g sušienok
(maslových, celozrnných a pod.)
80 g roztopeného masla
1 PL likéru Amaretto
Krém:
500 g Mascarpone
2 vajcia
150 ml kyslej smotany
16 %
120 g krupicového
cukru
25 g extra vanilkového
pudingového prášku (Dr. Oetker)
1 ČL likéru Cassis
1 PL domáceho
marcipánu
Karamelová poleva
100 g masla
200 g hnedého cukru
250 ml smotany na varenie
Orechová posýpka
150 g orechov (vlašských, makadamových, lieskových)
Rúru zapnem na 160°C. Pripravím si sušienkové cesto tak, že sušienky
rozdrvím na prach, zalejem roztopeným maslom, likérom a spracujem, tortovú
formu (priemer 25 cm) vymažem maslom a roztlačím sušienkovú masu
rovnomerne až k okraju. Kým pripravím plnku, formu vložím do chladničky
(ja som nechala 2 hodiny).
Na plnku vyšľahám v mise vajcia s cukrom do bielej peny, samostatne
zmiešam mascarpone so smotanou a vanilkovým pudingom. Obe tekutiny spojím,
pridám likér, ešte raz prešľahám, polovicu krému vylejem do pripraveného
schladeného sušienkového korpusu, rovnomerne rozotriem, nasypem na hrubo
nastrúhaný domáci marcipán (viď v recepte Jahodová torta s pseudomarcipánovým golierom), vylejem druhú polovicu a rozotriem k okrajom
formy. Tortu vsuniem do rúry
a pečiem 45 - 50 minút.
Potom ju vyberiem a nechám úplne vychladnúť (najlepšie cez noc v chladničke,
aby krém stuhol, lebo sa bude zdať byť v strede tekutý, ale netreba sa nechať
zmiasť).
Karamelovú polevu si pripravím tak, že vsypem hnedý cukor do kastróla
a na miernom ohni nechám skaramelizovať. Potom stiahnem z ohňa
a tenkým prúdom prilejem smotanu (pozor, prská!), vrátim na mierny oheň
a varím, pokým sa karamel úplne neroztopí. Vypnem, vložím maslo, miešam
kým sa neroztopí a omáčka je hotová. Tiež ju nechám cez noc vychladnúť.
Orechy nasekám nahrubo, na suchej panvici ich jemne opražím. Je potrebné dávať
pozor, aby sa nepripálili, lebo sa ich chuť znehodnotí.
Úplne vychladnutú tortu vyberiem z formy (teplá je veľmi krehká,
praská!), povrch rovnomerne polejem karamelovou polevou, posypem orechmi a nechám
ešte hodinku v chladničke stuhnúť.
Chcela by som iba podotknúť, že tento sladučký syrový sen je ku káve vynikajúci,
ale riadne sýty. Vydrží aj zopár dní v chladničke.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára