Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

nedeľa 22. septembra 2013

Cheescake s karamelom a orechmi

Cesto:
250 g sušienok (maslových, celozrnných a pod.)
80 g roztopeného masla
1 PL likéru Amaretto
Krém:
500 g Mascarpone
2 vajcia
150 ml kyslej smotany 16 %
120 g krupicového cukru
25 g extra vanilkového pudingového prášku (Dr. Oetker)
1 ČL likéru Cassis
1 PL domáceho marcipánu

Karamelová poleva
100 g masla
200 g hnedého cukru
250 ml  smotany na varenie

Orechová posýpka
150 g orechov  (vlašských, makadamových, lieskových)

Rúru zapnem na 160°C. Pripravím si sušienkové cesto tak, že sušienky rozdrvím na prach, zalejem roztopeným maslom, likérom a spracujem, tortovú formu (priemer 25 cm) vymažem maslom a roztlačím sušienkovú masu rovnomerne až k okraju. Kým pripravím plnku, formu vložím do chladničky (ja som nechala 2 hodiny).

Na plnku vyšľahám v mise vajcia s cukrom do bielej peny, samostatne zmiešam mascarpone so smotanou a vanilkovým pudingom. Obe tekutiny spojím, pridám likér, ešte raz prešľahám, polovicu krému vylejem do pripraveného schladeného sušienkového korpusu, rovnomerne rozotriem, nasypem na hrubo nastrúhaný domáci marcipán (viď v recepte Jahodová torta s pseudomarcipánovým golierom), vylejem druhú polovicu a rozotriem k okrajom formy.  Tortu vsuniem do rúry a pečiem 45 - 50  minút.

Potom ju vyberiem a nechám úplne vychladnúť (najlepšie cez noc v chladničke, aby krém stuhol, lebo sa bude zdať byť v strede tekutý, ale netreba sa nechať zmiasť).

Karamelovú polevu si pripravím tak, že vsypem hnedý cukor do kastróla a na miernom ohni nechám skaramelizovať. Potom stiahnem z ohňa a tenkým prúdom prilejem smotanu (pozor, prská!), vrátim na mierny oheň a varím, pokým sa karamel úplne neroztopí. Vypnem, vložím maslo, miešam kým sa neroztopí a omáčka je hotová. Tiež ju nechám cez noc vychladnúť. 

Orechy nasekám nahrubo, na suchej panvici ich jemne opražím. Je potrebné dávať pozor, aby sa nepripálili, lebo sa ich chuť znehodnotí.

Úplne vychladnutú tortu vyberiem z formy (teplá je veľmi krehká, praská!), povrch rovnomerne polejem karamelovou polevou, posypem orechmi a nechám ešte hodinku v chladničke stuhnúť.

Chcela by som iba podotknúť, že tento sladučký syrový sen je ku káve vynikajúci, ale riadne sýty. Vydrží aj zopár dní v chladničke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára