Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 28. septembra 2013

Hruškový koláč


-         disponuje jemnou lahodnosťou cesta z receptúry francúzskeho cukrárstva, štekliacou  každý chuťový pohárik na jazyku sladkožrútov. Mala som doma žltučké, veľmi zrelé hrušky, takže ich konzistencia bola už skoro maslová a chuť veľmi sladká a aromatická, čo dodalo koláču ešte lepšiu chuť.

Cesto:

100 g hladkej múky
50 g mandľovej múčky
100 ml smotany na šľahanie, príp. plnotučné mlieko
3 PL masla
2 vajcia
100 g krupicového cukru
1 balíček kypriaceho prášku
štipka soli
4 ks zrelých hrušiek

Poleva:

1 vajce
80 g masla
1 PL orechového či mandľového likéru
 1 balíček škoricového cukru

V miske vymiešam cukor a vajce do bielej peny. Múku zmiešanú s kypriacim práškom postupne preosejem cez sitko do vaječnej zmesi a nakoniec primiešam smotanu a olej.

Začnem predhrievať rúru na 180°C. Vymažem tortovú formu maslom a vysypem múkou. Nalejem do nej polovicu cesta. Hrušky ošúpem, zbavím jadrovníkov a nakrájam na mesiačiky, ktoré poukladám na cesto. Zalejem zvyšným cestom a vsuniem do rúry na 30 minút.

Teraz si pripravím polevu: Na miernom ohni roztopím v kastróliku maslo, prisypem škoricový cukor a keď sa začne uvoľňovať vôňa odstavím a prišľahám vajce  a likér.

Po 30-tich minútach koláč vyberiem z rúry, husto popichám vidlicou na mäso, to aby sa poleva dostala hlboko do cesta a prelejem pripravenou polevou. Formu opäť vsuniem do rúry a pečiem ďalších 20 minút.

Koláč vyberiem a servírujem vlažný, jemne posypaný práškovým cukrom.
Sladkú chuť želám ku káve.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára