Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 15. marca 2014

Makovo-slivkový koláč na ugrof(aj)ínsky spôsob

150 g mletého maku
150 g hnedého cukru
200 g miešanej múky (100 g špaldová hladká+100 g polohrubá)
1 ČL kypriaceho prášku
1 vrecko vanilkového pudingu Dr. Oetker
250 ml Acidka
1 vajce
50 g masla
1 vrecko škoricového cukru
štipku mletého koriandra a soli
za menšiu hrsť strúhanky
 
1 fľaša zaváraných sliviek,
 v lete 500 g vykôstkovaných čerstvých sliviek alebo iného sezónneho ovocia
cukrová poleva

Rúru zapnem na 190°C, aby sa patrične zahriala. Maslo izbovej teploty vyšľahám s cukrom a vajcom do peny, prilejem acidko, primiešam mak a postupne vsypem múku zmiešanú s pudingovým práškom, kypriacim práškom, korením a trochou soli, dôkladne vyšľahám a cesto vylejem do formy vystlanej papierom na pečenie. Povrch posypem strúhankou a rovnomerne poukladám odkvapkané ovocie, v mojom prípade slivky a vsuniem do rúry piecť približne 30 minút.

Medzi tým si pripravím cukrovú polevu, namiesto vody som riedila práškový cukor s rumom a ešte horúci koláč som ňou bohato poliala.

Jemne vlažný koláč som nakrájala a servírovala. Ľudkovia boží, to vám bola aróma a chuť, proste čosi fantastické. A čo je interesantné, že jeho šťavnatosť a mäkkosť si zachová aj na druhý deň a možno že aj o dva dni, ale toho sa nedožil. Zatiaľ ani ja zvečnenia na tieto stránky, ale určite dodatočne doplním...

Viem si túto formáciu predstaviť aj s višňami alebo iným pikantným ovocím.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára