450 g hladkej múky extra
špeciál 00
2 dl vlažného plnotučného
mlieka
1 ČL krupicového cukru
1 KL instantného droždia
3 PL domáceho kvásku
1 PL masla alebo masti
1 vrecko vanilkového cukru
3 žĺtky a 3 bielky
3 KL umu
nastrúhanú kôru a šťavu
z 1 menšieho citróna
trošku soli
olej na vyprážanie
lekvár – príchuť nechám na
vás
práškový cukor
Do 1 dl
vlažného mlieka vmiešam za 1 ČL cukru, vsypem droždie a nechám vzísť 20 –
30 minút na teplom mieste. Medzi tým si odvážim múku, zmiešam ju so soľou,
vysypem do misy, vyhĺbim v strede jamku, vlejem druhé deci vlažného
mlieka, cukor, domáci kvások, vzídený kvások, roztopené maslo, žĺtka oddelené od troch
bielkov, citrónovú šťavu a kôru z citróna, alkohol a dôkladne
vymiesim hladké cesto, ktoré prikryjem a odložím na teplé miesto kysnúť na
dve hodiny.
Cesto,
ktoré zdvojnásobilo svoj objem vyklopím na múkou vysypanú pracovnú dosku,
vyvaľkám do výšky 1 cm a vytrhávam kruhy pohárom, opäť prikryjem predvoj
šišiek a nechám odpočívať pol hodiny.
Medzi
tým dám do kastróla alebo panvice s vysokým okrajom zohrievať dostatočné
množstvo oleja a keď je rozpálený tak, že prská, odkryjem cesto, prstami
na dne každého kruhu urobím jamku, do ktorej sa po vysmažení bude klásť pena či
lekvár a vložím do rozpáleného oleja. Vyprážam do zlatista po oboch
stranách, vyložím postupne do nádoby vystlanej pijavým papierom, aby vysal
zvyšný tuk a kým trochu vychladnú.
Bielky
vyšľahám do tuha, pridám práškový cukor podľa chuti, zopár lyžíc lekváru
a opäť šľahám, kým nedostanem tuhú ovocnú penu, ktorou naplním jamku
v strede šišiek a s chuťou konzumujeme svorne všetci zúčastnení
fašiangových osláv ešte vlažné.
Mmm,
fašiangovať je tak sladké a dobré.....
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára