Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 15. februára 2014

Šišky, ako sa patrí, na fašiangy


450 g hladkej múky extra špeciál 00
2 dl vlažného plnotučného mlieka
1 ČL krupicového cukru
1 KL instantného droždia
3 PL domáceho kvásku
1 PL masla alebo masti
1 vrecko vanilkového cukru
3 žĺtky a 3 bielky
3 KL umu
nastrúhanú kôru a šťavu z 1 menšieho citróna
trošku soli

olej na vyprážanie
lekvár – príchuť nechám na vás
práškový cukor

Do 1 dl vlažného mlieka vmiešam za 1 ČL cukru, vsypem droždie a nechám vzísť 20 – 30 minút na teplom mieste. Medzi tým si odvážim múku, zmiešam ju so soľou, vysypem do misy, vyhĺbim v strede jamku, vlejem druhé deci vlažného mlieka, cukor, domáci kvások, vzídený kvások,  roztopené maslo, žĺtka oddelené od troch bielkov, citrónovú šťavu a kôru z citróna, alkohol a dôkladne vymiesim hladké cesto, ktoré prikryjem a odložím na teplé miesto kysnúť na dve hodiny.

Cesto, ktoré zdvojnásobilo svoj objem vyklopím na múkou vysypanú pracovnú dosku, vyvaľkám do výšky 1 cm a vytrhávam kruhy pohárom, opäť prikryjem predvoj šišiek a nechám odpočívať pol hodiny.

Medzi tým dám do kastróla alebo panvice s vysokým okrajom zohrievať dostatočné množstvo oleja a keď je rozpálený tak, že prská, odkryjem cesto, prstami na dne každého kruhu urobím jamku, do ktorej sa po vysmažení bude klásť pena či lekvár a vložím do rozpáleného oleja. Vyprážam do zlatista po oboch stranách, vyložím postupne do nádoby vystlanej pijavým papierom, aby vysal zvyšný tuk a kým trochu vychladnú.

Bielky vyšľahám do tuha, pridám práškový cukor podľa chuti, zopár lyžíc lekváru a opäť šľahám, kým nedostanem tuhú ovocnú penu, ktorou naplním jamku v strede šišiek a s chuťou konzumujeme svorne všetci zúčastnení fašiangových osláv ešte vlažné.

Mmm, fašiangovať je tak sladké a  dobré.....  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára