Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

nedeľa 13. apríla 2014

Gaštanová torta na nedeľu

Korpus

4 vajcia
150 g krupicového cukru
5 PL teplej vody
100 g hladkej múky
40 g karamelového/vanilkového/smotanového pudingu na varenie
1 ČL kypriaceho prášku
Žĺtky som oddelila od bielkov. Bielka som vyšľahala v mise do tuhého snehu a postupne som k nemu prisypala polovicu množstva cukru a zatiaľ šľahala, kým som nedostala lesklú, ťahavú hmotu.

Zvyšok cukru som vsypala medzi žĺtky, vliala teplú vodu a vyšľahala som to do bielej peny. Potom som do žĺtkového krému preosiala múku s kypriacim práškom, pudingový prášok a kakao a dôkladne vyšľahala. Nakoniec som jemne primiešala bielkovú hmotu, cesto som vyliala do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a vsunula do rúry predhriatej na 170°C a piekla cca 30 minút (odporúčam skúšobne vpichnúť špajdlu do stredu a keď je suchá, cesto je fertig). Ak dodržíte tento postup, cesto sa pekne nadvihne.

Tip:

Keď sa cesto príliš vydulo tak ako mne, vezmem teflónový papier na pečenie, položím ho na plech, preklopím ešte horúci korpus na neho a v takej polohe nechám vychladnúť. Týmto trikom dosiahnem pekný rovný povrch torty a ukážkovo bude na ňom držať poleva i ozdoby.

Pokým bude korpus súci na plnenie, pripravím si krémy:
Gaštanový krém

250 g gaštanového pyré
300 ml mlieka
1 PL krupicového cukru
¼ ČL mletej škorice
1 vrecko smotanového pudingu na varenie Dr. Oetker
Tuzemák podľa chuti

Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvarím hustý puding a odstavím. Vo vlažnej pudingovej mase rozmixujem gaštanové pyré so škoricou, rozriedim alkoholom a odložím do chladničky.
Čokoládový krém
100 g horkej čokolády (70%)
2 domáce vajcia
50 g medu
50 g hnedého cukru
130 g masla
zopár kvapiek vanilkovej esencie
1 KL kvalitného kakaa
 
Vo vodnom kúpeli rozpustím čokoládu s maslom a odstavím, nechám vychladnúť, trochu našľahám a pridám vanilkovú esenciu.

Celé vajcia spolu s medom a cukrom  prihrievam, kým tekutina nezačne byť horúca, potom znížim plameň. Po celý čas dôsledne šľahám, aby sa žĺtka nezrazili, takže treba dávať pozor, aby tekutina nevrela. Postupne sa šľahaním vytvorí svetlo žltá, ľahučká hmota, odstavím, nechám vychladnúť a ešte raz prešľahám. Do vlažnej peny postupne primiešam našľahané maslo s čokoládou. Odložím do komory, kým nebude krém vlažný, lebo keď vychladne stuhne. Výhodou tohto krému ale je, že napriek stuhnutiu, o ktorom píšem, pri krájaní nepraská a na jazyku sa príjemne rozplýva, pripomína také dobré trufle.

Finalizácia torty:
Vychladnutý piškótový korpus rozrežem na polovicu, šikovnejší môžu aj na tri časti, každý plát pokvapkám alkoholom, rovnomerne potriem gaštanovým krémom, položím ďalší plát, jemne pritlačím a nakoniec  polotuhý čokoládový  krém rozotriem na celý povrch torty a uložím do chladničky stuhnúť. 
 
Tortu možno jemne poprášiť kakaom a dozdobit celými srdiečkami gaštanov. Keďže mne krém stuhol v chladničke na výbornú, tak som gaštany namočila do domáceho karamelu a podávala ako prílohu k tortovému rezu (viď obrázok).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára