4 vajcia
150 g krupicového
cukru
5 PL teplej vody
100 g hladkej múky
40 g karamelového/vanilkového/smotanového
pudingu na varenie
1 ČL kypriaceho prášku
Žĺtky som oddelila od bielkov. Bielka som vyšľahala v mise do tuhého snehu
a postupne som k nemu prisypala polovicu množstva cukru a zatiaľ šľahala, kým
som nedostala lesklú, ťahavú hmotu.
Zvyšok cukru som vsypala medzi žĺtky, vliala teplú vodu a vyšľahala som to
do bielej peny. Potom som do žĺtkového krému preosiala múku s kypriacim práškom,
pudingový prášok a kakao a dôkladne vyšľahala. Nakoniec som jemne primiešala
bielkovú hmotu, cesto som vyliala do vymastenej a múkou vysypanej tortovej
formy a vsunula do rúry predhriatej na 170°C a piekla cca 30 minút (odporúčam
skúšobne vpichnúť špajdlu do stredu a keď je suchá, cesto je fertig). Ak
dodržíte tento postup, cesto sa pekne nadvihne.
Tip:
Keď sa cesto príliš vydulo tak ako mne, vezmem teflónový papier na pečenie,
položím ho na plech, preklopím ešte horúci korpus na neho a v takej polohe nechám
vychladnúť. Týmto trikom dosiahnem pekný rovný povrch torty a ukážkovo bude na
ňom držať poleva i ozdoby.
Pokým bude korpus súci
na plnenie, pripravím si krémy:
Gaštanový krém
250 g gaštanového pyré
300 ml mlieka
1 PL krupicového cukru
¼ ČL mletej škorice
1 vrecko smotanového
pudingu na varenie Dr. Oetker
Tuzemák podľa chuti
Z mlieka, cukru a pudingového prášku
uvarím hustý puding a odstavím. Vo vlažnej pudingovej mase rozmixujem gaštanové
pyré so škoricou, rozriedim alkoholom a odložím do chladničky.
Čokoládový krém
100 g horkej čokolády
(70%)
2 domáce vajcia
50 g medu
50 g hnedého cukru
130 g masla
zopár kvapiek
vanilkovej esencie
1 KL kvalitného kakaa
Vo vodnom kúpeli rozpustím čokoládu s maslom a odstavím, nechám vychladnúť,
trochu našľahám a pridám vanilkovú esenciu.
Celé vajcia spolu s
medom a cukrom prihrievam, kým tekutina
nezačne byť horúca, potom znížim plameň. Po celý čas dôsledne šľahám, aby sa
žĺtka nezrazili, takže treba dávať pozor, aby tekutina nevrela. Postupne sa
šľahaním vytvorí svetlo žltá, ľahučká hmota, odstavím, nechám vychladnúť
a ešte raz prešľahám. Do vlažnej peny postupne primiešam našľahané maslo s
čokoládou. Odložím do komory, kým nebude krém vlažný, lebo keď vychladne stuhne.
Výhodou tohto krému ale je, že napriek stuhnutiu, o ktorom píšem, pri
krájaní nepraská a na jazyku sa príjemne rozplýva, pripomína také dobré trufle.
Finalizácia torty:
Vychladnutý piškótový
korpus rozrežem na polovicu, šikovnejší môžu aj na tri časti, každý plát
pokvapkám alkoholom, rovnomerne potriem gaštanovým krémom, položím ďalší plát,
jemne pritlačím a nakoniec polotuhý
čokoládový krém rozotriem na celý povrch
torty a uložím do chladničky stuhnúť.
Tortu možno jemne
poprášiť kakaom a dozdobit celými srdiečkami gaštanov. Keďže mne krém stuhol
v chladničke na výbornú, tak som gaštany namočila do domáceho karamelu
a podávala ako prílohu k tortovému rezu (viď obrázok).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára