Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 26. apríla 2014

Špenátové gnudi pre italomaniakov

Toto veľmi jednoduché, ľahké južanské jedlo u nás zožalo nečakaný úspech a hneď si našlo pravidelné miesto v našom jedálničku. Je to také jemné pošteklenie zmyslov rustikálnou vôňou, chuťou, farbou, tvarom, proste všetkým. Vyšperkujte si večer týmito smaragdovými guľkami pri plamienkoch sviečky a vínku aj vy, určite neobanujete.

300 g lístkov špenátu
2 - 3 strúčiky cesnaku
250 g ricotty, alebo srvátkového syra
50 g strúhaného parmezánu
1 vajce
100 g strúhanky
2 - 3 PL polohrubej múky
mleté čierne korenie
mletý muškátový oriešok
soľ
hrubá múka na obaľovanie cca 50 g

Okrem toho:

150 g syra s modrou plesňou
100 g prerastenej anglickej slaniny
olivový olej
2 lístky šalvie

Špenátové listy niekoľko krát prepláchnem pod tečúcou vodou a posekám na menšie kúsky. V panvici rozpálim olej, vsypem na jemno nasekané strúčiky cesnaku a keď začnú rozvoniavať hneď vsypem špenát, krátko podusím a odstavím. Špenát vyložím do nádoby, ktorú ihneď ponorím do ľadovej vody, aby špenát čo najskôr vychladol a nestmavol.
Ricottu vyšľahám (ak doma nemám, tak nastrúham srvátkový syr), pridám špenát, parmezán, múku, žĺtok, koreniny, posolím a nakoniec jemne primiešam sneh z vyšľahaného bielku. 
A teraz prichádza práca s lepkavým materiálom.  Vezmem 2 lyžice, naberiem do jednej a s druhou vyškrabnem na pomúčnenú pracovnú dosku, prstami krúživými pohybmi  v múke vytvarujem guľku a odložím na tácku. Takto pokračujem, kým sa minie cesto. Potom postavím vodu so soľou, trochou oleja a keď vrie, vložím gnudy, pomiešam a varím iba dovtedy, kým nevyplávu na hladinu a hneď ich vyberiem do misky dierkovanou naberačkou.
Syr s modrou plesňou nakrájam na malé kúsky do kastrólika a na miernom ohni nechám roztopiť. V panvici nechám rozpáliť olej, vložím lístky šalvie a slaninu, ktorú nechám opražiť, odstavím, vyberiem lístky šalvie.
Gnudy prelejem roztopeným syrom a posypem opraženou slaninou.
Ďalšou možnosťou je pripraviť si paradajkovú omáčku, alebo len tak diétne poliať maslom a posypať jemne strúhaným parmezánom. Gnudi sa dajú v tom šalviovo-slaninovom výpeku aj opiecť, potom sú síce ťažšie na trávenie, ale ako to býva, oveľa lepšie. Fantázií sa proste medze nekladú, možno aj trochu chilli chuti prospeje pre tých, ktorí sa chcú trochu zohriať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára