Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 24. mája 2014

Karamelový krém - hustý


300 g hnedého cukru
250 ml smotany na šľahanie
100 ml vody
100 g masla

Cukor vsypem do kastróla a na miernom plameni nechám skaramelizovať. Potom ho na chvíľku odstavím a tenkým prúdom prilejem vodu tak, aby karamel príliš neprskal, len bubľotal, lebo v tejto fáze býva mimoriadne nebezpečný, takže si dávajte pozor. Potom vlejem celú smotanu, postavím opäť na mierny plameň a varím, pokým sa kusy karamelu úplne neroztopia a samozrejme usilovne miešam. Keď je tekutina úplne hladká, stiahnem z ohňa, nechám trochu vychladnúť a do vlažnej tekutiny pridám maslo, dôkladne vymiešam, vylejem do sklenenej nádoby, nechám úplne vychladnúť, riadne uzavriem a odložím do chladničky, kde takto vydrží aj niekoľko týždňov.

Tento recept je oveľa lepší, ako ten, ktorý som doteraz používala a ktorý mám aj medzi receptami, pretože je oveľa hustejší, má krajšiu farbu a nie je tak kalorický. Treba ho však oveľa dlhšie variť.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára