300 g hnedého cukru
250 ml smotany na šľahanie
100 ml vody
100 g masla
Cukor vsypem do kastróla a na miernom plameni nechám skaramelizovať.
Potom ho na chvíľku odstavím a tenkým prúdom prilejem vodu tak, aby
karamel príliš neprskal, len bubľotal, lebo v tejto fáze býva mimoriadne
nebezpečný, takže si dávajte pozor. Potom vlejem celú smotanu, postavím opäť na
mierny plameň a varím, pokým sa kusy karamelu úplne neroztopia
a samozrejme usilovne miešam. Keď je tekutina úplne hladká, stiahnem
z ohňa, nechám trochu vychladnúť a do vlažnej tekutiny pridám maslo,
dôkladne vymiešam, vylejem do sklenenej nádoby, nechám úplne vychladnúť, riadne
uzavriem a odložím do chladničky, kde takto vydrží aj niekoľko týždňov.
Tento recept je oveľa lepší, ako ten, ktorý som doteraz používala
a ktorý mám aj medzi receptami, pretože je oveľa hustejší, má krajšiu
farbu a nie je tak kalorický. Treba ho však oveľa dlhšie variť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára