6 ks vajec rozdelených na žĺtka a bielka
250 g mak mletý
250 g mak mletý
250 g hnedý cukor
Krém:
200 g práškový cukor
200 g maslo
2 ks žĺtkov
2 PL rum +
na pofŕkanie korpusu
350 ml mlieko
300 g mak mletý
Rúru zapnem na 160°C. Žĺtky s cukrom vyšľahám
do peny do ktorej zamiešam mletý mak. Zo 6 bielkov ušľahám tuhý sneh
a opatrne ho vmiešame do makovo-žĺtkovej zmesi.
Cesto vylejem do tortovej formy vymazanej maslom a
vysypanej múkou, vložím do rozohriatej rúry a pečiem približne 35 - 40
minút. Po upečení nechám vychladnúť a
korpus rozrežem na polovicu.
Krém:
Mak s
mliekom chvíľu povarím, aby som dostala hustú masu a nechám vychladnúť. Žĺtky s cukrom vyšľahám
do peny nad parou. Do vychladnutých žĺtkov som zašľahala maslo a po
lyžiciach som pridávala vychladnutý uvarený mak a rum príp. rumovú arómu.
Dôkladne vyšľahám krém.
Polovicou
krému natriem spodnú časť tortového
korpusu, ktorý som pofŕkala rumom, prikryjem druhou časťou cesta, ktorej spodnú
časť som natrela malinovým lekvárom a zvyšný krém rovnomerne rozotriem na horný korpus a okraje
torty.
Makovú
tortu je dobré nechať cez noc
v chladničke, aby sa makové chute spojili s tými makovými J.
Pozn.: Viem
si predstaviť namiesto malinového lekváru aj slivkový, ale kto chce mať chuť
čisto makovú, môže ho kľudne vynechať. Ja som tortu dozdobila lístočkami
medovky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára