Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 21. februára 2015

Makovo-maková torta

Korpus: 

6 ks  vajec rozdelených na žĺtka  a bielka 
250 g  mak mletý 
250 g  hnedý cukor

Krém:

200 g  práškový cukor
200 g  maslo 
2 ks  žĺtkov
2 PL  rum  + na pofŕkanie korpusu
350 ml  mlieko 
300 g  mak mletý 

Rúru zapnem na 160°C. Žĺtky s cukrom vyšľahám do peny do ktorej zamiešam mletý mak. Zo 6 bielkov ušľahám tuhý sneh a opatrne ho vmiešame do makovo-žĺtkovej zmesi.

Cesto  vylejem do tortovej formy vymazanej maslom a vysypanej múkou, vložím do rozohriatej rúry a pečiem približne 35 - 40 minút.  Po upečení nechám vychladnúť a korpus rozrežem na polovicu.

Krém:

Mak s mliekom chvíľu povarím, aby som dostala hustú masu  a nechám vychladnúť. Žĺtky s cukrom vyšľahám do peny nad parou. Do vychladnutých žĺtkov som zašľahala maslo a po lyžiciach som pridávala vychladnutý uvarený mak a rum príp. rumovú arómu. Dôkladne vyšľahám krém.

Polovicou krému natriem spodnú časť  tortového korpusu, ktorý som pofŕkala rumom, prikryjem druhou časťou cesta, ktorej spodnú časť som natrela malinovým lekvárom a zvyšný krém  rovnomerne rozotriem na horný korpus a okraje torty.

Makovú tortu je dobré nechať cez noc  v chladničke, aby sa makové chute spojili s tými makovými J.

Pozn.: Viem si predstaviť namiesto malinového lekváru aj slivkový, ale kto chce mať chuť čisto makovú, môže ho kľudne vynechať. Ja som tortu dozdobila lístočkami medovky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára