Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 7. februára 2015

Veterníky ako sa patrí


Odpaľované cesto (na 10 – 15 ks, záleží od veľkosti)

150 g hladkej múky
2 – 2,5 dl vody
100 g masla
4 celé vajcia
2 g soli

V hrnci nechám zovrieť jemne osolenú vodu s maslom, za stáleho miešania prisypem múku a restujem, pokým sa nevstrebe všetka tekutina do múky a nevznikne tuhé  cesto, ktoré sa oddeľuje od stien hrnca. Túto hmotu restujem aspoň štyri minúty, odstavím a keď je vlažná, pridávam po jednom vajcia a dôkladne ich vmiešam  do hmoty. Ak je cesto príliš tuhé, možno pridať trošku vody, ale opatrne, lebo cesto sa nesmie roztekať pri nástreku.

Rúru zapnem na 200°C, aby sa riadne rozpálila.

Mierne lepivou hmotou naplním cukrárske vrecko a cesto striekam do okrúhleho tvaru na plech vystlaný papierom na pečenie, pomocou širšej vrúbkovanej špičky. Plech vložíme do rúry a bez toho, aby som ju otvorila, pečiem 10 minút. Keď sa korpusy nafúknu, znížim teplotu na 170°C, dvierka rúry mierne pootvorím, aby mala kadiaľ prebytočná para unikať (v opačnom prípade by sa korpusy zdeformovali a trhali) a dopekám pod prísnym dohľadom cca 15 minút. Po skúške nožom, ktorým jeden vybraný kus rozrežem a nôž zostane čistý po reze, upečené korpusy vyberiem a nechám poriadne vychladnúť.

Žĺtkový krém

4 žĺtka
150 g práškový cukor
200 ml mlieka
1 vrecko extra vanilkového pudingu dr. Oetker
1 vanilkový struk
250 g masla

V hrnci vyšľahám žĺtky s cukrom, mlieko, vanilkový puding a vyškriabané vnútro vanilkového struku. Položím na oheň a za intenzívneho miešania uvarím hustý puding, odstavím a keď je vlažný, postupne zašľahám do utretého masla izbovej teploty a odložím do chladničky. Tesne pred plnením korpusov  vyšľahám krém, aby bol čo najjemnejší.

Karamelová šľahačka

150 g hnedý cukor
400 ml smotany na šľahanie

Deň vopred si urobím základ ku karamelovej šľahačke a to smotanový karamel: Na miernom ohni upálim zo 150 g cukru karamel, odložím na chvíľku z ohňa a jemným prúdom  za stáleho miešania prilievam ku karamelu 180 ml smotany, ktorý sa samozrejme ihneď spení a zmrskne na hrudky, ktoré sa následným zahrievaním smotany začnú roztápať a skoro všetky sa rozvaria. Aby bol úplne hladký, čo je dôležité, som ho scedila a odložila do chladničky.

Aspoň hodinu pred prípravou karamelovej šľahačky vyberiem smotanový karamel z chladničky aby zmäkol, zvyšok šľahačky, t.j. 220 ml smotany vyšľahám do tuha a potom zašľahám karamel. Hotovú karamelovú šľahačku vložím do chladničky.

Karamelová poleva

150 g hnedého cukru
100 ml vody
10 g solamylu
20 g masla
 
Na miernom ohni upálim cukor na karamel, odstavím a jemným prúdom prilejem 80 ml vody, vrátim na oheň a nechám rozvariť kúsky karamelu. Keď je tekutina hladká, primiešam solamyl rozmiešaný v 20 ml vody, a varím, pokým poleva dostatočne nezhustne. Čím dlhšie sa varí, tým je tmavšia a hustejšia. Ja som do nej zamiešala aj kúsok masla, aby bola mäkšia. Potom ju odstavím a odkrojené klobúčiky ňou polejem.

A teraz konečná fáza: korpusy rozkrojím ostrým nožom, naplním žĺtkovým krémom, na neho navrstvím karamelovú šľahačku, prikryjem klobúčikmi, trochu ich pritlačím a ešte trochu pofŕkam zvyšnou karamelovou polevou,  odnesiem do chladnej pivnice a nechám odpočívať cez noc, aby boli na druhý deň mäkšie.

Ja som robila väčšie veterníky, ako vidno na obrázku, lebo sa lepšie jedia a z takej veľkosti stačí jeden na to, aby mal človek na dlhší čas dosť zo sladkých zákuskov a v neposlednom rade som ich piekla na dvojitú oslavu, takže si zaslúžila takúto, síce dosť prácnu, ale úžasnú bodku na slávnostnej tabuli za kačacími hodmi. Ole, nech žije oslávenec!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára