400 g polohrubej múky
50 g hladkej múky
1 ČL kypriaceho prášku
2 žĺtky
1 celé vajce
70 g krupicového cukru
1 ks vanilkového cukru
2 dl vlažného mlieka
25 g čerstvého droždia
trošku soli
0,5 dl oleja
50 g masla
1 PL rumu alebo zopár
kvapiek rumovej esencie
Na
obaľovanie pred
2 bielka
100 g mletých orechov
Na
obaľovanie po
100 g práškový cukor
1 ks vanilkový cukor
Okrem
toho
100 g roztopeného masla na
potieranie
1 ks škoricového cukru
Do
misy nalejem vlažné mlieko, trochu cukru, rozdrobím droždie, presypem trochou
hladkej múky a nechám vzísť kvások. Keď dobre nabubloce, prisypem múku
zmiešanú s kypriacim práškom, ostatné ingrediencie a vymiesim na
hladkú, lesklú hmotu, ktorá je pomerne mastná, ale tak je to ono. Misu
prikryjem a odložím na teplé miesto kysnúť na cca hodinu.
Zapnem
rúru na 200°C.
Vykysnuté
cesto rozdelím na 4 bochníky, z každého vyvaľkám na pracovnej doske jemne
vysypanej múkou kruh, potriem ho bohato maslom, jemne posypem škoricovým
cukrom, radielkom rozdelím na 8 častí, stočím od širšieho konca k užšiemu
a okraje trochu upravím stlačením k stredu, aby boli guľaté, potom sa
zbytočne nevysušia. Každý rohlíček potriem bielkom, bohato obalím
v mletých orechoch, položím na
plech vystlaný papierom a vsuniem do stredu rozpálenej rúry na 10
minút piecť. Je dobré sledovať priebeh pečenia, aby sa nepripiekli. Po upečení každý
kus opäť potriem maslom a ihneď obaľujem v zmesi práškového
a vanilkového cukru. S teplým cestom treba pracovať veľmi jemne, lebo
kým nevychladne, tak je dosť krehké. Z uvedeného množstva cesta som mala 2
plechy.
Toto
spracovanie trdelníkového cesta je veľmi komfortné pre nás, ktorí nemáme doma piecku s otvoreným ohňom
a trdlom, no napriek tomu sú rohlíčky vynikajúcou alternatívou prípravy
tejto tradičnej a výnimočnej skalickej dobroty. Polovica zmizla ešte vlažná
a po pár hodinách aj zvyšok. Hm, kedy som ich mala odfotiť?! Na budúce dodám fotky....
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára