Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 1. augusta 2015

Rohlíčky z trdelníkového cesta

Cesto

400 g polohrubej múky
50 g hladkej múky
1 ČL kypriaceho prášku
2 žĺtky
1 celé vajce
70 g krupicového cukru
1 ks vanilkového cukru
2 dl vlažného mlieka
25 g čerstvého droždia
trošku soli
0,5 dl oleja
50 g masla
1 PL rumu alebo zopár kvapiek rumovej esencie

Na obaľovanie pred

2 bielka
100 g mletých orechov

Na obaľovanie po

100 g práškový cukor
1 ks vanilkový cukor

Okrem toho

100 g roztopeného masla na potieranie
1 ks škoricového cukru


Do misy nalejem vlažné mlieko, trochu cukru, rozdrobím droždie, presypem trochou hladkej múky a nechám vzísť kvások. Keď dobre nabubloce, prisypem múku zmiešanú s kypriacim práškom, ostatné ingrediencie a vymiesim na hladkú, lesklú hmotu, ktorá je pomerne mastná, ale tak je to ono. Misu prikryjem a odložím na teplé miesto kysnúť na cca hodinu.

Zapnem rúru na 200°C.

Vykysnuté cesto rozdelím na 4 bochníky, z každého vyvaľkám na pracovnej doske jemne vysypanej múkou kruh, potriem ho bohato maslom, jemne posypem škoricovým cukrom, radielkom rozdelím na 8 častí, stočím od širšieho konca k užšiemu a okraje trochu upravím stlačením k stredu, aby boli guľaté, potom sa zbytočne nevysušia. Každý rohlíček potriem bielkom, bohato obalím v mletých orechoch, položím na  plech vystlaný papierom a vsuniem do stredu rozpálenej rúry na 10 minút piecť. Je dobré sledovať priebeh pečenia, aby sa nepripiekli. Po upečení každý kus opäť potriem maslom a ihneď obaľujem v zmesi práškového a vanilkového cukru. S teplým cestom treba pracovať veľmi jemne, lebo kým nevychladne, tak je dosť krehké. Z uvedeného množstva cesta som mala 2 plechy. 

Toto spracovanie trdelníkového cesta je veľmi komfortné pre nás, ktorí nemáme  doma piecku s otvoreným ohňom a trdlom, no napriek tomu sú rohlíčky vynikajúcou alternatívou prípravy tejto tradičnej a výnimočnej skalickej dobroty. Polovica zmizla ešte vlažná a po pár hodinách aj zvyšok. Hm, kedy som ich mala odfotiť?! Na budúce dodám fotky....

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára