300 g hladkej špaldovej múky
troška soli, trošku PDP
1,5 PL cukru
1,5 dl vlažného mlieka
30 g masla
1 vajce + 1 žĺtok
20 g čerstvých kvasníc
1 PL kyslej smotany
Krém:
3 dl mlieka
1 balíček extra vanilkového pudingu Dr. Oetker
3 PL trstinového cukru
30 g masla (82%)
vanilková esencia podľa chuti
Uvarím klasický hustejší vanilkový puding, do vlažného
zašľahám maslo, vanilkovú esenciu a nechám úplne vychladnúť.
Poleva:
2 PL roztopeného masla+ 1 balíček škoricového cukru a
podľa potreby krupicový hnedý cukor na posypanie po natretí.
Spracujem hladké, pružné cesto, nechám ho na teplom
mieste vykysnúť na dvojnásobok, na pracovnej doske rozdelím cesto na bochníky,
každý z nich rozvaľkám na obdĺžnikovú placku.
Hornú časť (prvú polovicu) radielkom vertikálne narežem
na rovnaké pásiky tak, aby som neporušila hornú časť cesta.
Do spodnej časti placky, ktorá zostáva bez zárezov,
rozložím pudingový krém, zahnem ako obálku z oboch strán a zospodu tak, aby
som krém kompletne zabalila do cesta ako do vrecúška a až potom zmotám s
narezanou časťou cesta tak, aby mi vznikla tyčinka. Záhyb cesta zostane na
spodku, aby sa neotváralo pri pečení.
Zapnem rúru na 180°C.
Takto pripravené tyčinky uložím na plech švom dolu,
potriem polevou z masla a cukru, ja som ešte posypala na dôvažok vanilkovým
cukrom a keď je už rúra dostatočne rozpálená, vložím podkysnuté tyčinky do nej
a pečiem 20 – 30 minút, t.j. pokým nemajú pekný zlatistý povrch. Potom vyberiem,
nechám vychladnúť a podávam k poobednej káve.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára