Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

nedeľa 28. februára 2016

Vanilkovo-škoricové tyčinky

Cesto:
300 g hladkej špaldovej múky
troška soli, trošku PDP
1,5 PL cukru                                                                   

1,5 dl vlažného mlieka
30 g masla
1 vajce + 1 žĺtok
20 g čerstvých kvasníc
1 PL kyslej smotany

Krém:

3 dl mlieka
1 balíček extra vanilkového pudingu Dr. Oetker
3 PL trstinového cukru
30 g masla (82%)
vanilková esencia podľa chuti

Uvarím klasický hustejší vanilkový puding, do vlažného zašľahám maslo, vanilkovú esenciu a nechám úplne vychladnúť.

Poleva:

2 PL roztopeného masla+ 1 balíček škoricového cukru a podľa potreby krupicový hnedý cukor na posypanie po natretí.


Spracujem hladké, pružné cesto, nechám ho na teplom mieste vykysnúť na dvojnásobok, na pracovnej doske rozdelím cesto na bochníky, každý z nich rozvaľkám na obdĺžnikovú placku.

Hornú časť (prvú polovicu) radielkom vertikálne narežem na rovnaké pásiky tak, aby som neporušila hornú časť cesta.
 
Do spodnej časti placky, ktorá zostáva bez zárezov, rozložím pudingový krém, zahnem ako obálku z oboch strán a zospodu tak, aby som krém kompletne zabalila do cesta ako do vrecúška a až potom zmotám s narezanou časťou cesta tak, aby mi vznikla tyčinka. Záhyb cesta zostane na spodku, aby sa neotváralo pri pečení.

Zapnem rúru na 180°C.

Takto pripravené tyčinky uložím na plech švom dolu, potriem polevou z masla a cukru, ja som ešte posypala na dôvažok vanilkovým cukrom a keď je už rúra dostatočne rozpálená, vložím podkysnuté tyčinky do nej a pečiem 20 – 30 minút, t.j. pokým nemajú pekný zlatistý povrch. Potom vyberiem, nechám vychladnúť a podávam k poobednej káve.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára