30 g strúhanky z piškót
štipku kypriaceho prášku
100 g krupicového cukru
125 g gaštanového pyré
2 vaječné bielky
30 g masla izbovej teploty
práškový cukor na obaľovanie
1 KL rumovej esencie
Všetky sypké ingrediencie zmiešam. Maslo vyšľahám s gaštanovým pyré, pridám bielky, esenciu, po lyžiciach prisypávam múčnu zmes a šľahám, kým nedostanem jednoliatu hmotu. Misku prikryjem potravinovou fóliou a vložím do chladničky na cca 1 hodinu, aby sa s cestom o niečo lepšie pracovalo a aby sa chute spojili.
Pripravím si misku
s vodou, do ktorej budem namáčať lyžičku pred vytrhávaním cesta, druhú
misku s preosiatym práškovým cukrom.
Rúru zapnem na 180°C.
Vyberiem vychladené cesto,
ktoré je mimoriadne lepkavé a nedá sa prstami vôbec formovať, preto cesto
o veľkosti lieskového orecha vhodím navlhčenou lyžičkou do práškového
cukru, obalím a potom už poľahky prstami sformujem guľku, položím na plech
vystlaný papierom na pečenie a trochu sploštím do formy amaretiek. Tie by
nemali byť príliš blízko seba, aby sa pri zväčšení nezlepili, inak sa cesto
neroztečie, toho sa báť netreba, pekne si budú držať fazónu.
Amaretti pečiem 13 – 15
minút, nie dlhšie, aby sa nevysušili, pretože by nemali byť chrumkavé, ale
vláčne, takže hneď ich odnesiem na chladné miesto. Vychladnuté preložím na
podnos a sú pripravené na uspokojenie tela i duše k poobednému
talianskemu espressu.
Bon Appetit.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára