Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

nedeľa 20. marca 2016

Tartaletky s vanilkovým krémom

Cesto:

250 g hladkej múky (200 g múky + 50 g strúh. piškót)
150 g maslo 82% izbovej teploty                                              
70 g práškového cukru
70 g mandľovej múčky
1 - 2 vajce (M-L) – v prípade S 2 ks                                         
štipka soli

Zo všetkých ingrediencii spracujem hladké, voňavé cesto, zabalím ho do potravinovej fólie a odložím do chladu na cca hodinu, aby sa s ním lepšie pracovalo. Kto má rád výraznejšiu chuť mandlí, tak môže pridať zopár kvapiek mandľovej esencie.

Zapnem rúru na 170°C.
Vyberiem stuhnuté cesto a na pracovnej doske jemne poprášenej hladkou múkou ho rozvaľkám na tenko, pohárom vykrajujem kolieska a tie natlačím do formičiek vymazanými olejom a vysypanými hladkou múkou. Ak máte formičky s nepriľnavým povrchom, tak túto procedúru možno vynechať a natlačiť cesto po celom obvode formičky. Dno popichám vidličkou, aby sa mi zbytočne nevydúvalo a vložím do rúry na cca 20 – 25 minút.
Tartaletky vyberiem, nechám úplne vychladnúť, vyklopím z formičiek, ale krémom naplním až tesne pred konzumáciou, lebo košíčky  za pár hodín nasajú všetku vlhkosť z krému a stratia svoju chrumkavú kôrku.

Vanilkový krém – Créme patissiere

250 ml plnotučného mlieka
125 ml smotany na šľahanie
100 g krupicového cukru
4 žĺtky
40 g maizeny alebo vanilkového pudingu
kôra z 1 citróna
1 vanilkový lusk (príp. ešte zopár kvapiek vanilkovej esencie)
30 g masla

Do menšieho hrnca vlejem mlieko so smotanou, rozrezanú tobolku vanilky s vyškrabanými semienkami a nastrúhanou citrónovou kôrou, na miernom ohni nechám zovrieť a odstavím.

Žĺtka vyšľahám s cukrom do krémovej hmoty, pridám maizenu a prešľahám. Do tejto hmoty tenkým prúdom vlejem precedené vanilkové mlieko a šľahám, kým nebude tekutina jednoliata. Potom ju postavím na mierny oheň a za stáleho miešania varím cca 4 – 5 minút, odstavím a nechám chvíľku odpočinúť. Následne do krému zašľahám maslo, prikryjem fóliu a odložím na chladné miesto do druhého dňa. Ak by zostal krém, vydrží v chladničke prikrytý aj niekoľko dní.

Následne ozdobím kandovanou čerešňou, posypem jemne nalámanými pistáciami a ukážková tartaletka, s na jazyku sa rozplývajúcou chuťou madagaskarskej vanilky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára