250 g hladkej múky
(200 g múky + 50 g strúh. piškót)
150 g maslo 82%
izbovej
teploty
70 g práškového cukru
70 g mandľovej múčky
1 - 2 vajce (M-L) –
v prípade S 2
ks
štipka soli
Zo všetkých ingrediencii spracujem hladké,
voňavé cesto, zabalím ho do potravinovej fólie a odložím do chladu na cca
hodinu, aby sa s ním lepšie pracovalo. Kto má rád výraznejšiu chuť mandlí,
tak môže pridať zopár kvapiek mandľovej esencie.
Zapnem rúru na 170°C.
Vyberiem stuhnuté cesto a na pracovnej doske jemne poprášenej hladkou
múkou ho rozvaľkám na tenko, pohárom vykrajujem kolieska a tie natlačím do
formičiek vymazanými olejom a vysypanými hladkou múkou. Ak máte formičky
s nepriľnavým povrchom, tak túto procedúru možno vynechať a natlačiť
cesto po celom obvode formičky. Dno popichám vidličkou, aby sa mi zbytočne
nevydúvalo a vložím do rúry na cca 20 – 25 minút.
Tartaletky vyberiem, nechám úplne vychladnúť, vyklopím z formičiek, ale krémom naplním až tesne pred konzumáciou, lebo košíčky za pár hodín nasajú všetku vlhkosť z krému a stratia svoju chrumkavú kôrku.
Tartaletky vyberiem, nechám úplne vychladnúť, vyklopím z formičiek, ale krémom naplním až tesne pred konzumáciou, lebo košíčky za pár hodín nasajú všetku vlhkosť z krému a stratia svoju chrumkavú kôrku.
Vanilkový krém – Créme
patissiere
250 ml plnotučného
mlieka
125 ml smotany na
šľahanie
100 g krupicového
cukru
4 žĺtky
40 g maizeny alebo
vanilkového pudingu
kôra z 1 citróna
1 vanilkový lusk
(príp. ešte zopár kvapiek vanilkovej esencie)
30 g masla
Do menšieho hrnca vlejem mlieko so smotanou, rozrezanú tobolku vanilky s vyškrabanými
semienkami a nastrúhanou citrónovou kôrou, na miernom ohni nechám zovrieť
a odstavím.
Žĺtka vyšľahám s cukrom do krémovej hmoty, pridám maizenu a prešľahám.
Do tejto hmoty tenkým prúdom vlejem precedené vanilkové mlieko a šľahám,
kým nebude tekutina jednoliata. Potom ju postavím na mierny oheň a za stáleho
miešania varím cca 4 – 5 minút, odstavím a nechám chvíľku odpočinúť. Následne
do krému zašľahám maslo, prikryjem fóliu a odložím na chladné miesto do
druhého dňa. Ak by zostal krém, vydrží v chladničke prikrytý aj niekoľko
dní.
Následne ozdobím kandovanou čerešňou, posypem jemne nalámanými pistáciami a ukážková
tartaletka, s na jazyku sa rozplývajúcou chuťou madagaskarskej vanilky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára