Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

nedeľa 13. marca 2016

Pide s hovädzím mäsom, alebo turecké Kiymali pide

Cesto:

100 ml vlažnej vody
1 ČL cukru
20 g čerstvé kvasnice
150 ml hustého tučného jogurtu
1 vajce L (príp. 2 ks S)
2 PL olivového oleja
1 ČL soli
hladká špaldová celozrnná múka

Plnka:

250 g mletého hovädzieho mäsa
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
niekoľko plátkov prerastenej slaniny
150 ml paradajkového pretlaku
150 ml vývaru
mleté čierne korenie
tymián
škorica
rímska rasca
soľ
cukor

Okrem toho:

čerstvá petržlenová vňať
čierne sezamové semienka
100 g tvrdého strúhaného syra

Najprv som si pripravila kvások z vlažnej vody, cukru a rozdrobených kvasníc, trochu som ho zasypala múkou a nechala nabublať. Potom som pridala všetky ostatné prísady (z vajca som pridala iba žĺtok, s bielkom budem cesto potierať vo finále), dostatok múky a vypracovala som hladké, pružné cesto, ktoré som prikryla a odložila na teplé miesto kysnúť na hodinu až dve.

Na plnku som nakrájala ošúpanú cibuľu na drobno, cesnak tiež. Na rozpálenom oleji som vyškvarila slaninu nakrájanú na kocky, potom som ju vybrala a na vypečenom tuku som osmažila cibuľu do sklovita, pridala cesnak a keď pustil arómu, pridala som hovädzie mäso, koreniny okrem škorice a dusila, kým mäso nestmavlo. Potom som ho zaliala najprv paradajkovým pretlakom, pridala som škoricu, premiešala a keď začala zmes hustnúť, zaliala som ho vývarom, prikryla a dusila cca 30 – 40 minút. Potom som mäso ochutnala a keď už bolo na skus mäkké, posypala som cukrom a soľou podľa chuti a pod pokrievkou som dusila ešte cca 10 minút a odstavila.

Rúru som zapla na 200°C, aby sa mi poriadne rozpálila, nastrúhala som syr

Za ten čas mi cesto vykyslo, rozdelila som ho na bochníky, každý jeden som vyvaľkala na obdĺžnik, potrela mäsovou plnkou, posypala nasekanou petržlenovou vňaťou, poskladala do tvaru V hornú časť cesta, následne dolnú časť, cesto som potrela bielkom, posypala čiernymi sezamovými semienkami, strúhaným syrom,  položila na plech vystlaný papierom na pečenie a keď sa zaplnil šup s nimi do rozpálenej rúry na 15 – 20 minút. Keď už boli pekné zlatohnedé, vybrala som ich a ešte vlažné podávala s miešaným hlávkovým šalátom, kukuricou a paradajkami preliaty smotanou zálievkou.

Toto je úplne ten posledný kus, ktorý som ešte v chvate rýchlo odfotila, kým.....
Poviem Vám, také zadosťučinenie som cítila v celom svojom človeku, až na mňa prišla siesta.....

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára