100 ml
vlažnej vody
1 ČL
cukru
20 g
čerstvé kvasnice
150 ml
hustého tučného jogurtu
1 vajce
L (príp. 2 ks S)
2 PL
olivového oleja
1 ČL
soli
hladká špaldová
celozrnná múka
Plnka:
250 g
mletého hovädzieho mäsa
1
cibuľa
2
strúčiky cesnaku
niekoľko
plátkov prerastenej slaniny
150 ml
paradajkového pretlaku
150 ml
vývaru
mleté čierne
korenie
tymián
škorica
rímska
rasca
soľ
cukor
Okrem
toho:
čerstvá
petržlenová vňať
čierne sezamové
semienka
100 g tvrdého
strúhaného syra
Najprv
som si pripravila kvások z vlažnej vody, cukru a rozdrobených kvasníc,
trochu som ho zasypala múkou a nechala nabublať. Potom som pridala všetky
ostatné prísady (z vajca som pridala iba žĺtok, s bielkom budem cesto
potierať vo finále), dostatok múky a vypracovala som hladké, pružné cesto, ktoré
som prikryla a odložila na teplé miesto kysnúť na hodinu až dve.
Na
plnku som nakrájala ošúpanú cibuľu na drobno, cesnak tiež. Na rozpálenom oleji
som vyškvarila slaninu nakrájanú na kocky, potom som ju vybrala a na vypečenom
tuku som osmažila cibuľu do sklovita, pridala cesnak a keď pustil arómu,
pridala som hovädzie mäso, koreniny okrem škorice a dusila, kým mäso nestmavlo.
Potom som ho zaliala najprv paradajkovým pretlakom, pridala som škoricu,
premiešala a keď začala zmes hustnúť, zaliala som ho vývarom, prikryla a dusila
cca 30 – 40 minút. Potom som mäso ochutnala a keď už bolo na skus mäkké,
posypala som cukrom a soľou podľa chuti a pod pokrievkou som dusila
ešte cca 10 minút a odstavila.
Rúru
som zapla na 200°C, aby sa mi poriadne rozpálila, nastrúhala som syr
Za ten
čas mi cesto vykyslo, rozdelila som ho na bochníky, každý jeden som vyvaľkala
na obdĺžnik, potrela mäsovou plnkou, posypala nasekanou petržlenovou vňaťou,
poskladala do tvaru V hornú časť cesta, následne dolnú časť, cesto som
potrela bielkom, posypala čiernymi sezamovými semienkami, strúhaným syrom, položila
na plech vystlaný papierom na pečenie a keď sa zaplnil šup s nimi do
rozpálenej rúry na 15 – 20 minút. Keď už boli pekné zlatohnedé, vybrala som ich
a ešte vlažné podávala s miešaným hlávkovým šalátom, kukuricou a
paradajkami preliaty smotanou zálievkou.
Toto je úplne ten posledný kus, ktorý som ešte v chvate rýchlo odfotila, kým..... |
Poviem
Vám, také zadosťučinenie som cítila v celom svojom človeku, až na mňa
prišla siesta.....
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára