Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

piatok 25. marca 2016

Figové guľky

16 ks sušených fíg
5 ks veľkých odkôstkovaných datlí
4 PL masla
2 PL kokosového oleja
1 - 2 vaječné bielky (podľa veľkosti vajec)
4 PL kakaového prášku (možno nahradiť karobovým práškom)
2 PL medu alebo agáve sirupu
2 PL rumu alebo adekvátne množstvo rumovej esencie
zopár kvapiek vanilkovej esencie
mletá škorica podľa chuti – nemusí byť

50 g kokosovej múčky
50 g mandľovej múčky

Z fíg, ktoré by nemali byť príliš zosušené, skôr šťavnaté, odstránim tvrdú časť zo stopky, nakrájam na menšie kúsky spolu s datľami a vložím do mixéra. Pridám maslo izbovej teploty, olej, a ostatné ingrediencie a vymixujem na čo najhladšiu pastu. Tú potom odložím na chladné miesto odpočívať aspoň na pár hodín, aby sa chute prepojili a masa stuhla.

Keď sa tak stalo, zmiešam mandľovú a kokosovú múčku (ja som mala farebnú – zelenú, aby ladila s farbou papierových košíčkov), z figovej pasty som formovala guľky, obalila v zmesi múčky, vložila do košíčkov, ozdobila cukrovým srdiečkom a odložila do chladnej komory, zabalené od mikroténového vrecka, aby zbytočne nevysychali.
Takto skladované vydržia aj týždeň. Z uvedeného množstva ingrediencii mi vyšlo 50 menších guliek, ale kto chce mať také statočnejšie, tak určite vyjde zo 40 ks.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára