3 jablká
1 ananás čerstvý
20 amaretti
100 g masla pri teplote miestnosti
2 vajcia
150 g špaldovej hladkej múky
150 g krupicového cukru
pol vrecúška prášku do pečiva
štipka soli
1 ananás čerstvý
20 amaretti
100 g masla pri teplote miestnosti
2 vajcia
150 g špaldovej hladkej múky
150 g krupicového cukru
pol vrecúška prášku do pečiva
štipka soli
Posýpka:
60 g
kokosovej múčky
40 g hrubej
múky
30 g
masla
30 g
trstinového cukru
2 PL
agávového sirupu
Pripravím si posýpku tak, že premiešam všetky ingrediencie medzi prstami a odložím do chladničky.
Zapnem rúru na 180°C.
Ošúpem jablká, zbavím ich jadrovníkov a nakrájam na menšie kocky,
ananás taktiež zbavím nejedlých častí, nakrájam na kocky a pridám k jablkám,
ktoré prelejem šťavou z citróna, aby mi neztmavli.
Bielka oddelím od žĺtkov, pridám trošku soli a vyšľahám
z nich tuhý sneh, postupne k nemu pridám cukor a šľahám, kým sa
mi netvoria pevné špičky. Potom pridávam žĺtka po jednom, ďalej maslo izbovej teploty
a nakoniec preosiatu múku zmiešanú s práškom na pečenie a nastrúhanou
citrónovou kôrou.
Amaretti rozlámem na drobno a primiešam ich k ovociu
tak, aby bolo rovnomerne obalené.V takomto obale by sa nemalo stať, že
ovocie klesne na dno cesta.
Formu na pečenie vysteliem papierom na pečenie,
vylejem do nej cesto spolu s ovocím, rovnomerne rozložím na cesto posýpku
a vsuniem do rozpálenej rúry na 10 – 15 minút. Posýpku treba starostlivo
kontrolovať, aby sa nezačala pripaľovať. Keď je už zlatohnedá, treba cesto
prikryť alobalom alebo lepšie je použiť teflónový papier na pečenie, znížiť
teplotu na 170°V a nechať koláč piecť ďalších 35 – 40 minút. Najlepšie by
bolo overiť si, či je už koláč upečený špajdlou, ale v mojom prípade to
akosi nemalo zmysel, lebo pomer ovocia a cesta bola minimálne rovnaká,
takže tak či tak by bola vlhká od množstva ananásu, tak som ho odhadom vybrala
po tých 40-tich minútach a nechala vychladnúť. Pred podávaním som ho jemne
posypala práškovým cukrom.
Tento koláč, ktorého recept pochádza pôvodne z talianskej kuchyne (po pravde som si ho ešte poupravovala a doplnila) sa trochu ťažšie krájal kvôli množstvu ovocia (ananás len tak nepovolí, ani sa nerozpečie), ale pri tom návale exotických chutí, vôní a šťavnatosti, to vôbec nevadí. Zo zaváraného ananásu som ho ešte neskúšala upiecť, takže neviem či by mal rovnako lahodnú chuť. Ak by ste náhodou nemali doma kokosovú múčku, možno ju zastúpiť rozlámanými amaretkami a pokvapkať maslom.
Tento koláč, ktorého recept pochádza pôvodne z talianskej kuchyne (po pravde som si ho ešte poupravovala a doplnila) sa trochu ťažšie krájal kvôli množstvu ovocia (ananás len tak nepovolí, ani sa nerozpečie), ale pri tom návale exotických chutí, vôní a šťavnatosti, to vôbec nevadí. Zo zaváraného ananásu som ho ešte neskúšala upiecť, takže neviem či by mal rovnako lahodnú chuť. Ak by ste náhodou nemali doma kokosovú múčku, možno ju zastúpiť rozlámanými amaretkami a pokvapkať maslom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára