Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

štvrtok 8. marca 2012

Brioche


Prvá zmienka o tomto pozoruhodnom koláči pochádza z roku 1414, kedy francúzski cukrári a pekári svojimi experimentmi vytvorili aj toto kvalitné cesto. Za čias panovania Ľudovíta XVI. bol tento koláč pasovaný na roveň chleba a stal sa chuťou luxusu a vznešenosti, pretože v ceste je obsiahnutý veľký podiel masla (pomer múky a masla je 2:1) a vajec.

Klasický tvar briošky á Tête alebo parisienne sa skladá z dvoch gúľ tvarovaných z cesta, z ktorých spodná je väčšia s priehlbinkou a do nej sa vkladá menšia – hlavička, t.j. Tête. Ale tých tvarov je mnoho a dokonca sa toto cesto pripravuje aj na slano ako coulibiac (pečený bochník cesta skrývajúci napr. lososa).
 
 
 
Tak si doprajem aj ja vo svojom bistre trochu vznešenej chuti, vylepšenej mojou mandľovou polevou.
 

300 g múky (150 g hladkej + 150 g polohrubej múky)
60 g čerstvého droždia (príp. 3 g sušeného)
0,5 dl vlažného mlieka
30 g cukru
3 vajcia
1 malá ČL soli
200 g  masla

Do misy som naliala mlieko, cukor a nadrobila čerstvé droždie. Rozbila som do tekutiny vajcia,  preosiala múku, soľ a hnietla dovtedy, kým sa cesto nezačalo oddeľovať od stien misy. Potom som pridala maslo izbovej teploty a starostlivo miesila (cca 10 minút), kým nebolo cesto lesklé.
Prikryté som ho nechala kysnúť 3 hodiny. Potom som zapla rúru na 180°C, naolejovala si ruky (aby sa cesto lepšie tvarovalo, lebo sa lepí*) a vytrhávala z cesta väčšie guľky, vkladala do formy a urobila v nich priehlbinku. Do nej som potom vložila tú menšiu guľku, formičky som vložila na mriežku a vsunula do rúry na necelých 30 minút, teda pokým nemali zlatistý povrch. Vyberiem a ešte vlažné polejem mandľovou polevou, z ktorej si ale urobte viac, lebo si budete chcieť celú briošku do nej namočiť. Ja som musela dvakrát dorábať.

* K lepšej tvarovateľnosti by malo  napomôcť aj to, že vložíte cesto na chvíľu do chladničky, aby trošku stuhlo, ale mne to príliš nepomohlo, tak mi skrsla myšlienka s olejom.

Mandľová poleva:

150 g krupicového cukru
100 ml mlieka alebo šľahačkovej smotany
70 g masla
70 g veľmi jemne mleté mandle

Do hrnca s vyššou stenou som vsypala cukor a na veľmi miernom ohni som ho nechala roztopiť a trochu skaramelizovať. Do cukru pridám najlepšie už roztopené maslo a intenzívne miešam. Po pár sekundách prilejem mlieko (smotanu), ale veľmi opatrne, lebo tekutina začne prskať a začnú sa robiť hrudky z cukru, ale netreba sa hneď zľaknúť, trpezlivosť ich roztopí. Keď sa tak stane, zhasnem plameň a ihneď vsypem veľmi jemne mleté mandle, premiešam a nechám vychladnúť. Jednu poliatu briošku si môžete pozrieť na fotke, žiaľ tú vôňu  a chuť z nej nemožno cítiť, škoda. Vydržia mäkké aj na druhý deň.

Myslím, že tento vynikajúci koláčik bude dôstojnou chuťovou kulisou pri mini oslave MDŽ.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára