Vonku je ešte zima, ale prvými zubatými lúčmi slnka mi nedalo, aby som sa nešla pozrieť po zime, v akom stave je časť karpatských viníc, ktoré kedysi zdobili Bratislavu a jej okolie, ale žiaľ, majitelia z 20. a začiatku 21. storočia sa postarali značnou mierou o zašlosť slávy viníc a pýchy voľakedajších vinárov, ktorí storočia budovali a zveľaďovali toto krásne miesto a remeslo, ktoré je vo svete pýchou národa, ovenčené bohatou tradíciou a oslavami úrody -regionálneho vína. Okolité štáty a vlastne skoro celá Európa si chráni každú jednu hrudu vinohradov, lebo dáva prácu a úžitok mnohým ľuďom v oblasti, v ktorej sa nachádzajú. Prejsť sa po týchto posvätných miestach, by malo byť cťou a príjemným zážitkom každého človeka, žijúceho na tomto území, vnímajúc všetkými svojimi zmyslami flóru a faunu.
Žiaľ, čo nepohltila bezhlavá „moderná“ výstavba, nekontrolovaný odpredaj na špekulatívne účely, alebo nezáujem ďalších generácií o drinu okolo výroby vína, znečisťujú a ničia novousadlíci neskutočným spôsobom a každý z nás sa iba prizerá tej hrôze, ktorá rozleptáva ešte aj ten zostávajúci kus peknej zeme, našej zeme, v tom lepšom prípade, prinášajúcu každému oddych a príjemnú pohodu na duši pri potulkách cez ne. Je to obrovská škoda pre nás všetkých.
Ale ešte pred tým, ako som vyrazila na prechádzku v dobrej nálade, zarobila som cesto z nižšie uvedeného receptu na vynikajúce pečivo, zvané scones a príchodom domov som ho už len šupla do rozpálenej rúry a teplé pojedala ako kompenzáciu príjemného pocitu, ktorý som očakávala, ale žiaľ, zdokumentované fotky poukazujú na čosi iné.
Scones
Prvý krát sa tento názov pečiva objavil v dokumentoch z roku 1513 a vzniklo pravdepodobne v Škótsku. Neskôr sa objavil aj v Anglicku, kde sa poväčšine servíruje ako raňajkové pečivo guľatého a plochého tvaru, ktoré sa rozkrojí a natiera napr. lekvárom, ale ja, tu v ďalekom Slovensku, som mu dala status pečiva k večeri a trochu som ho vylepšila.
Ajhľa recept podľa mňa:
80 g hladkej múky
70 g celozrnnej múky
20 g čerstvého droždia
1 ČL kypriaceho prášku
1 PL zemiakového pyré v prášku
60 g zmrznutého masla
120 ml cmaru
soľ
50 g tvrdého syra
50 g ovčieho údeného syra
ľanové, sezamové a tekvicové semienka
Rúru som zapla na 180°C, aby sa zohriala. Do misy som preosiala múku, pridala kypriaci prášok a soľ, nastrúhala do zmesi maslo a premiešala vidličkou len tak ledabolo. Potom som priliala cmar izbovej teploty a rozdrobila čerstvé droždie, opäť som povrchne premiešala cesto, ktoré zostalo dosť lepkavé a hrudkové. Prisypala som kocky tvrdého syra, zmes semienok, premiešala a do formičiek som kládla po jednej veľkej polievkovej lyžici cesto (do dvoch tretín formičky, aby nevytieklo počas pečenia). Bohato som posypala na hrubo strúhaným údeným syrom a vsunula do rúry na cca 10 - 15 minút. Cesto sa pekne nadvihlo, ale treba urobiť skúšku so špajdlou.
Keď boli hotové, uvažovala som, čo také by sa k nim hodilo, aby vynikla ich bohatá syrová chuť. Mala som doma kadečo, tak som zostavila dip podľa vlastnej chuti. Množstvo ingredientov je vhodné prispôsobiť k svojim chuťovým zmyslom:
150 ml biely smotanový jogurt
1 ČL smotanový chren
1 ČL dijonská horčica
1 ČL kečupu
1 vajce varené na tvrdo, nakrájané na drobno
1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate
mleté čierne korenie
soľ
Toto všetko som vymiešala a vložila na chvíľku do chladničky, pokým scones nevychladli. Medzi tým som ešte blanšírovala brokolicu a zo šunky urobila mini rolky, naaranžovala na tanier a servírovala. Ďalší večer s príjemnou skúsenosťou našich chuťových pohárikov je za nami.
Ten ďalší večer bol s obmenou – brokolicu som narezala na drobno, vmiešala do cesta a semienka som použila na posypanie ďalších poslovenčených scones v poradí.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára