Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 24. marca 2012

Svinka divá po našom




500 g mäso z diviaka
1 veľká, alebo 2 menšie cibule
1 strúčik cesnaku
100 ml oleja alebo masti
150 g anglickej slaniny
2 dl červeného vína
1 PL balzamikového octa
koreňová zelenina: mrkva, petržlen, zeler
100 ml paradajkového pretlaku
0,5 l vývaru alebo vody
divinové korenie
tymián, majorán, borievka
mleté čierne korenie
soľ







Mäso umyjem, oberiem od mastných častí, pokrájam na menšie kocky. Cubuľu nakrájam na drobno,  vsypem do rozohriatej masti v kastróle a smažím do sklovita,  potom pridám na jemno nakrájanú slaninu, cesnak nakrájaný na plátky a hneď ako uvoľní vôňu, tak vložím kúsky mäsa. 2 – 3 minúty restujem, podlejem vínom, pridám paradajkový pretlak, divinové korenie tak za plochú polievkovú lyžicu, tymián, majorán a čierne korenie pomedzi prsty a zo 5 bobúľ borievky, opäť chvíľku restujem, podlejem 0,5 l vývarom alebo teplou vodou, vsypem očistenú a naporcovanú koreňovú zeleninu, prikryjem a dusím tak 1,5 hodiny. Ak sa tekutina príliš zredukuje, prilejem trochu vody. Keď je mäso zo svinky divej mäkké, tak prelejem šťavu balzamikovým octom, dosolím a podávam s domácou žemľovou knedľou (recept možno nájsť pri teľacom na víne). Posypané čerstvou petržlenovou vňaťou poteší ešte viac.
     Týmto vzdávam hold všetkým svinkám divím, ktoré položili životy za naše potešenie, ole!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára