Cesto:
120 g múky
70 g masla
trocha vody (podľa potreby)
štipku soli
Plnka:
Plnka:
250 g mäkkého tvarohového syra (príp. mascarpone)
2 vaječné žĺtky
200 g cukru
15 g múky alebo maizeny
50 g kokosovej múčky
50 g mletých mandlí
štipku škorice
Múku so soľou miesim s maslom izbovej teploty zatiaľ, kým nedosiahnem masu podobnú maslovému cestu. Pridám len toľko vody, aby sa vytvorilo mäkké cesto a nedrobilo sa. Potom ho nechám zabalené v mikroténovom vrecku hodinku v komore, alebo na chladnom mieste (nie v chladničke, lebo veľmi stuhne). Potom si ho rozdelím na niekoľko častí, by sa s ním lepšie pracovalo, jednu guľku vložím medzi dve vrstvy potravinárskej fólie, vyvaľkám na veľmi tenko a vykrojím z neho pomocou šálky kolieska o priemere, aký potrebujem na vystlanie silikónových muffinových formičiek. Následne urobím štyri asi 1 cm rezy vzdialené od seba symetricky o 90 stupňov a prehnem ich tak, aby sa vytvoril košíček. Ten potom ešte prstami roztlačím vo formičke, aby boli okraje vyššie.
Pravdu povediac, nerátala som s tým, že sa s cestom bude pracovať tak ťažko, ale vďaka kuchynským pomôckam to išlo oveľa ľahšie a výsledok bol uspokojivý.
Plnku som si urobila tak, že som vymiešala žĺtky s cukrom do biela, pridala som mascarpone, potom múku, kokos, pomleté mandle a škoricu. Poriadne som to všetko zmixovala.
P.S.: Ak pracujete s tvarohom, je potrebné ho cez sitko prepasírovať, aby bol čo najkrémovejší, bez hrudiek.
Rozdelila som ju do košíčkov tak, by nepretekala keď sa v rúre trochu nadvihne. V tomto boli opäť nápomocné formičky na muffiny, lebo zachytili plnku, ktorá sa chystala vytiecť. Vrch som ozdobila zvyšným cestom a vsunula do rúry vyhriatej na 200°C do zlata, teda približne 15 minút. Z formy vyklápam až po vychladnutí, lebo sú veľmi krehké, dokonca až tak, že sa na jazyku doslova rozplývajú. Z uvedeného množstva sa mi podarilo vyformovať 16 košíčkov a množstvo plnky vystačilo na chlp presne.
V chlade prikryté igelitom, vydržia tieto portugalské syrové koláčiky z mesta Sintra čerstvé aj niekoľko dní.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára