Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 26. mája 2012

Jahodová torta

Počas jahodovej sezóny som sa hneď na druhý deň prepracovala k ďalšej, ale oveľa jednoduchšej verzií, keďže ma časová tieseň tlačila, lebo bolo potrebné vymyslieť nejaké prekvapenie pre oslávenkyňu, ktorá mala práve meniny a ja som nemala čas sa pozerať do kalendára.
Časť hotového piškótového cesta mi zostalo z predošlej torty, ale pre istotu nižšie uvádzam recept (pretože spodná a vrchná časť sa môže použiť a „striedka“ môže byť taká, akú som na rýchlo vymyslela, aby mala torta akú takú výšku), a poslúžila mi ako dno tej novej.

Piškótové cesto:

3 vajcia
6 PL cukru
6 PL hladkej múky
3 PL vody
trošku vanilkovej esencie

Zapnem rúru na 180°C a oddelím žĺtky od bielkov. 3 žĺtky potom vymiešam do bielej peny s cukrom, po lyžiciach prisypem preosiatu múku a nakoniec vmiešam vodu a vanilkovú esenciu. Potom vyšľahám z bielkov tuhý sneh a veľmi jemne, iba niekoľkými ťahmi premiešam s cestom, vylejem do tortovej formy (vystlanej papierom na pečenie) a vsuniem do rúry na 7 – 8 minút (skúsim vpichom špajdle do stredu). Potom ho vyberiem, vyklopím, stiahnem papier a nechám vychladnúť.

Krém I.:

250 ml šľahačkovej smotany
3 PL práškového cukru
1 pudingový prášok Dr. Oetker bez varenia kokosovej chuti
1 ČL vanilkovej esencie
1 PL smotanového jogurtu ak by bol krém príliš hustý

Šľahačku vlejem do misy a šľahám do spevnenia, potom pridám cukor, pudingový prášok a na koniec vanilkovú esenciu a podľa potreby jogurt. Odložím do chladničky.

Krém II.:

300 ml mlieka
3 PL práškového cukru
1 pudingový prášok Dr. Oetker bez varenia čokoládovej chuti

V mlieku vyšľahám cukor a pudingový prášok na hustý krém a vložím do chladničky na hodinku.

Okrem toho:

hotový tvarohový krém s orechami (z Lidla)
guľaté piškóty podľa potreby
3 – 4 PL rumu
100 g čerstvých jahôd alebo iného ovocia
lístočky medovky
za hrsť domáceho pseudomarcipánu
trochu strúhanej čokolády alebo pražených mletých orechov (nemusí byť)

Pozliepanie torty:

Na rozkrojený piškótový korpus rozotriem celý krém z čokoládového pudingu, tesne vedľa seba uložím na neho piškóty, pokvapkám ich rumom a navrstvím ďalšie piškóty. Na ne rozotriem tvarohový krém s orechmi a rozložím poslednú vrstvu piškót, na ktoré rozotriem celý kokosový krém tak, aby som pokryla aj okraje.
Ak ste sa rozhodli upiecť kompletný korpus, tak poslednú vrstvu piškót nahraďte samozrejme druhou polovicou korpusu a uhlaďte kokosový krém po celom povrchu torty.
Jahody nakrájam na tenké plátky a rozložím podľa fantázie na tortu, ozdobím lístkami medovky, čokoládou, príp. praženými orechmi a okraj torty po celom obvode obalím hoblinami zo zvyšku pseudomarcipánu.
Hotový darček, ktorý neminul účinku (podľa mienky gratulantov), som vložila pred transportom do chladničky, aby sa stihli aspoň trošku spojiť chute a piškóty trochu zmäknúť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára