3 bielky
30 g krupicového cukru
80 g polohrubej múky
10 g rozpusteného masla
šprc vanilkovej esencie
trochu drveného anízu
Poleva:
80 g čokolády na varenie
40 g masla1 ČL vody
Okrem
toho:
50 g pražené mandle
Z vychladených bielkov vyšľahám
tuhý sneh a postupne primiešam k nemu cukor, múku a maslo.
Dostanem husté cesto, ktoré rovnomerne rozotriem do malého plechu, vystlaného
papierom na pečenie a vsuniem do rúry vyhriatej na 180°C na cca 20 minút.
Cesto treba priebežne kontrolovať, aby príliš nevyschlo, ale bolo dostatočne
upečené. Potom vyberiem a nechám vychladnúť.
Polevu si pripravím klasicky: vo vodnom
kúpeli roztopím maslo v menšej nádobe, pridám nalámanú čokoládu a miešam,
kým mi nevznikne hladká zmes. Potom vmiešam 1 ČL vody, ale čokoládu rozveselí namiesto
vody aj Grand Marnier, aby bola zmes lesklá. Ešte teplú čokoládu rovnomerne
rozotriem na celom povrchu a posypem praženými mandľami.
Koláč potom prikryjem potravinovou
fóliou a na niekoľko dní vložím do chladničky. Netreba sa obávať, že
stvrdne viac ako je. Proces je nemenný aj týždeň.
Na
vanilkovú zmrzlinu:
250 ml šľahačky
200 ml plnotučného mlieka80 g medu/ hnedého krupicového cukru
2 žĺtky
vyškrabané semienka z jedného lusku vanilky,
príp. chrst vanilkovej esencie (podľa chuti)
Okrem
toho:
pražené vlašské orechy
Žĺtky vymiešam s cukrom (príp.
medom) a až potom vlejem mlieko, aby mi neplávali kúsky žĺtka na hladine.
Ak použijete semienka vanilky, tak hneď teraz ich treba vsypať, aby sa chuť
varením dostatočne uvoľnila.
Zmes postavím do vodného kúpeľa a neúnavne
miešam na miernom plameni (nesmie prísť k bodu varu, pretože vznikne
praženicovina) dovtedy, kým nezačne zmes hustnúť. Potom rýchlo vlejem šľahačku (s vanilkovou
esenciou ak nepoužijete vanilkový lusk) a ešte chvíľočku povarím. Stiahnem
z plameňa a nechám vychladnúť, potom zmes vyšľahám mixerom, vlejem do
nádoby, uzavriem a vložím do mrazničky s tým, že každú hodinu vyberám
a premiešam, keďže nemám doma stroj na výrobu zmrzliny. Keď je už skoro
tuhá, posypem vlašskými orechmi a už nechám na pokoji, pokým nestuhne
úplne.
Servírujem v najväčšom letnom
výpeku ako blaženú chladiacu zmes do útrob tak, že nakrájam zmrzlinu, tesne
vedľa priložím koláč, polejem griotkou a ozdobím domácimi nakladanými višňami v alkohole.
Možno dozdobiť podľa fantázie napr. karamelom, ale ja som ho doma práve nemala, šľahačkou, atď.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára