Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 28. júla 2012

Jednoduchý bielkový koláčik s vanilkovou zmrzlinou

Na koláč:

3 bielky
30 g krupicového cukru
80 g polohrubej múky
10 g rozpusteného masla
šprc vanilkovej esencie
trochu drveného anízu

Poleva:

80 g čokolády na varenie
40 g masla
1 ČL vody

Okrem toho:

50 g pražené mandle

Z vychladených bielkov vyšľahám tuhý sneh a postupne primiešam k nemu cukor, múku a maslo. Dostanem husté cesto, ktoré rovnomerne rozotriem do malého plechu, vystlaného papierom na pečenie a vsuniem do rúry vyhriatej na 180°C na cca 20 minút. Cesto treba priebežne kontrolovať, aby príliš nevyschlo, ale bolo dostatočne upečené. Potom vyberiem a nechám vychladnúť.




Polevu si pripravím klasicky: vo vodnom kúpeli roztopím maslo v menšej nádobe, pridám nalámanú čokoládu a miešam, kým mi nevznikne hladká zmes. Potom vmiešam 1 ČL vody, ale čokoládu rozveselí namiesto vody aj Grand Marnier, aby bola zmes lesklá. Ešte teplú čokoládu rovnomerne rozotriem na celom povrchu a posypem praženými mandľami.




Koláč potom prikryjem potravinovou fóliou a na niekoľko dní vložím do chladničky. Netreba sa obávať, že stvrdne viac ako je. Proces je nemenný aj týždeň.

Na vanilkovú zmrzlinu:

250 ml šľahačky
200 ml plnotučného mlieka
80 g medu/ hnedého krupicového cukru
2 žĺtky

vyškrabané semienka z jedného lusku vanilky, príp. chrst vanilkovej esencie (podľa chuti)

Okrem toho:

pražené vlašské orechy


Žĺtky vymiešam s cukrom (príp. medom) a až potom vlejem mlieko, aby mi neplávali kúsky žĺtka na hladine. Ak použijete semienka vanilky, tak hneď teraz ich treba vsypať, aby sa chuť varením dostatočne uvoľnila.

Zmes postavím do vodného kúpeľa a neúnavne miešam na miernom plameni (nesmie prísť k bodu varu, pretože vznikne praženicovina) dovtedy, kým nezačne zmes hustnúť. Potom rýchlo vlejem šľahačku (s vanilkovou esenciou ak nepoužijete vanilkový lusk) a ešte chvíľočku povarím. Stiahnem z plameňa a nechám vychladnúť, potom zmes vyšľahám mixerom, vlejem do nádoby, uzavriem a vložím do mrazničky s tým, že každú hodinu vyberám a premiešam, keďže nemám doma stroj na výrobu zmrzliny. Keď je už skoro tuhá, posypem vlašskými orechmi a už nechám na pokoji, pokým nestuhne úplne.


Servírujem v najväčšom letnom výpeku ako blaženú chladiacu zmes do útrob tak, že nakrájam zmrzlinu, tesne vedľa priložím koláč, polejem griotkou a ozdobím domácimi nakladanými višňami v alkohole. Možno dozdobiť podľa fantázie napr. karamelom, ale ja som ho doma práve nemala, šľahačkou, atď.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára