100 g polohrubej múky
100 g celozrnnej múky
150 – 200 ml cmaru20 g čerstvého droždia
trošku kypriaceho prášku
100 g krupicového cukru
100 g masla
1 vajce
100 g kvalitnej bielej čokolády
80 g kokosovej múčky
10 – 12 čerstvých neprezretých sliviek
Plnka:
125 g jemného tvarohu
50 g krupicového cukru
1/2 sáčku vanilkového pudingu
1 PL likéru Amaretto
na hrot noža mletej škorice
Do cmaru izbovej teploty vmiešam trochu cukru,
rozdrobím droždie a nechám chvíľu bobtnať. Potom primiešam cukor, maslo
a vajce. Bielu čokoládu nalámem na menšie kúsky (ja som si nechala bokom
zo 20 g na polevu), vmiešam do zmesi múky, kypriaceho prášku a kokosovej
múčky, to celé vsypem do cmarovej tekutiny a poriadne spracujem do
hustejšieho cesta. Svalnaté, ale sladké slivky umyjem, vykôstkujem
a nakrájam na malé kúsky, ktoré vmiešam s pár ladnými pohybmi do
cesta, prikryjem a nechám hodinku odpočívať.
Medzi tým
zapnem rúru na 200°C a urobím plnku tak, že tvaroh vymiešam s cukrom,
vanilkovým pudingom, škoricou a likérom. Okoštujem a keď tam niečo
chýba, tak pridám samozrejme, nech to má tie správne grády.
Pripravím
si menšiu tortovú formu, vysteliem papierom na pečenie a vlejem polovicu
cesta, uhladím a rovnomerne rozotriem naň tvarohovú plnku. Nakoniec
vylejem zvyšok cesta, opatrne rozotriem až k okrajom formy
a vsuniem do rúry (po 10 min. som znížila teplotu na 180°C) na cca 30 minút. Keď je už chrumkavý povrch
a cesto je prepečené, vyberiem a ešte horúce pokvapkám polevou, ktorú
som si na rýchlo pripravila tak, že som si zohriala v menšej miske trošku
mlieka s maslom o veľkosti malého vlašského orecha a vmiešala
som rozlámaný zvyšok čokolády.
Po
vychladnutí vyzerá na tanieri takto, vonia geniálne a chutí maximálne. Tak
sa dajme do toho aj so šálkou čerstvej kávy pri diskusií o vydarenej
predpoludňajšej akcií. Aj havo prejavil spokojnosť a schúlený s tajne
zdvihnutými nozdrami a privretými očami sledoval pohodu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára