300 g sladkých vykôstkovaných sliviek
0,5 dl Martini rosso70 - 100 g krupicového cukru (podľa chuti)
1 PL nutely
250 g mascarpone
štipka škorice
mandľové pusinky Amaretti
Umyté
a vykôstkované slivky nakrájam na kocky, vsypem do hrnca, zalejem červeným
Martini a na miernom plameni dusím, kým ovocie nezmäkne. Tesne pred
odstavením pridám cukor a nutelu, nechám rozpustiť, odstavím, aby ovocie úplne
vychladlo.
Mascarpone
vymiešam so škoricou, vlyžicujem do ovocnej zmesi a ponorným mixérom
rozmixujem. Ochutnám a ak je masa málo sladká, prilejem trochu medu a
premiešam. Hustú masu vylejem do nádoby, uzatvorím a vložím do mrazničky
na pár hodín, potom vyberiem, premiešam a husto povtláčam mandľové pusinky pod
hladinu mrznúcej zmrzliny, uzatvorím a opäť vložím do mrazničky na noc.
Preto vkladám pusniky v takom medzičase, aby do seba nenasali príliš veľa
tekutiny a držali pekne tvar.
Vraj je to
chuťovo i konzistenčne najlepšia zmrzka, aká bola u nás podávaná
s nepopierateľným faktom, že v zmrzlinárňach a cukrárňach by ste
ju zbytočne hľadali. I keď práve odtiaľ mi poslúžila ako inšpirácia vynikajúca
zmrzlina cookies.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára