Ľudia,
pozor! Toto cesto je tak mäkučké a voňavé, že môže spôsobiť stav extázy.
Ja som z neho chcela poslať rodičom, žiaľ, nebolo čo, lebo za pár minút
boli všetky spratané aj so zeleninovým šalátom. Jediné, čo som stihla, tak
uchmatnúť týchto dvoch fešákov na obrázku, aby som mohla aspoň takto
demonštrovať profil nebezpečného protivníka J.
Cesto:
150 ml cmaru (príp. 50 ml vlažného
mlieka a 100 ml kyslej smotany)
trochu cukru20 g čerstvého droždia
300 g múky (200 g polohrubá a 100 g celozrnná múka)
1 ČL kypriaci prášok
125 g tvaroh mäkký
125 g masla
1 ks žĺtok
1 malý varený zemiak
100 g mleté oškvarky z mangalice
soľ
Na ozdobu:
zvyšný bielok
slnečnicové semienka (príp. sezamové, tekvicové, atď.)
Z cmaru,
cukru a droždia pripravím kvások. Do misy preosejeme múku, pridám prášok do pečiva, soľ (ja som dala 2
ČL), tvaroh, nastrúhaný varený zemiak, maslo, žĺtok a kvások. Vypracujem cesto,
prikryjem a nechám kysnúť v teple 2 – 3
hodiny. Potom primiešam mleté oškvarky a opäť prikryté odložím na hodinu do
tepla.
Rúru
predhrejem na 200°C, pripravím si muffinové formičky, vytrhávam lyžicou
z cesta kúsky, ktoré vložím do formičky, potriem bielkom, ozdobím
semienkami, teplotu v rúre znížim na 180°C, vsuniem do nej
a pečiem do zlatohneda.
Je to
vlastne pagáčové cesto, ale vo formičkách, ktoré sú všestranne praktické,
sa mi cesto neroztečie a pekne drží tvar. Namiesto oškvarkov možno
variovať strúhaným syrom, olivami, sušenými paradajkami, bylinkami, bryndzou
a podľa fantázie s kade čím iným.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára