Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

nedeľa 5. augusta 2012

Oškvarkové muffiny z cmarovo-tvarohového cesta


Ľudia, pozor! Toto cesto je tak mäkučké a voňavé, že môže spôsobiť stav extázy. Ja som z neho chcela poslať rodičom, žiaľ, nebolo čo, lebo za pár minút boli všetky spratané aj so zeleninovým šalátom. Jediné, čo som stihla, tak uchmatnúť týchto dvoch fešákov na obrázku, aby som mohla aspoň takto demonštrovať profil nebezpečného protivníka J.


Cesto:

150 ml cmaru (príp. 50 ml vlažného mlieka a 100 ml kyslej smotany)
trochu cukru
20 g čerstvého droždia
300 g múky (200 g polohrubá  a 100 g celozrnná múka)
1 ČL kypriaci prášok
125 g tvaroh mäkký
125 g masla
1 ks žĺtok 
1 malý varený zemiak
100 g mleté oškvarky z mangalice
soľ  

Na ozdobu:

zvyšný bielok
slnečnicové semienka (príp. sezamové, tekvicové, atď.)

Z cmaru, cukru a droždia pripravím kvások. Do misy preosejeme múku,  pridám prášok do pečiva, soľ (ja som dala 2 ČL), tvaroh, nastrúhaný varený zemiak, maslo, žĺtok a kvások. Vypracujem cesto, prikryjem a nechám kysnúť v teple  2 – 3 hodiny. Potom primiešam mleté oškvarky a opäť prikryté odložím na hodinu do tepla.

Rúru predhrejem na 200°C, pripravím si muffinové formičky, vytrhávam lyžicou z cesta kúsky, ktoré vložím do formičky, potriem bielkom, ozdobím semienkami, teplotu v rúre znížim na 180°C, vsuniem do nej a pečiem do zlatohneda.

Je to vlastne pagáčové cesto, ale vo formičkách, ktoré sú všestranne praktické, sa mi cesto neroztečie a pekne drží tvar. Namiesto oškvarkov možno variovať strúhaným syrom, olivami, sušenými paradajkami, bylinkami, bryndzou a podľa fantázie s kade čím iným.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára