1 veľká, alebo 2 menšie cukety
1 kapia
3 statné čerstvé dubáky
3 mladé cibuľky aj s vňaťou
1 strúčik cesnaku
prerastená oravská slanina – množstvo podľa chuti
2 staršie grahamové pečivá
trochu vývaru na zaliatie pečiva, príp. vlažná voda
3 väčšie vajcia
za hrsť čerstvej petržlenovej vňate
soľ, čierne korenie, majoránka
husacia masť
strúhanka
100 g tvrdého syra
Predhrejem
rúru na 200°C.
Pečivo nakrájam na kocky, vsypem do misy, zalejem vývarom, aby
ho do seba poriadne nasalo. Do panvice dám trochu masti, na kocky nakrájanú
slaninu, kapiu a dubáky, chvíľku podusím a odstavím. Očistenú
cukinu a cesnak nakrájam na drobno spolu s petržlenovou vňaťou
a cibuľkou. Všetko prisypem k pečivu spolu s dubákovou
zmesou, vlejem tri vajíčka, osolím
a okorením podľa chuti. Môj starý dobrý pekáč vymažem hojne masťou, vlejem
do neho zmes a celý povrch rovnomerne a husto posypem strúhankou.
Na ňu
poukladám kúsky masti a šupnem do rúry na cca 30 minút, kým nebude povrch
poriadne chrumkavý. Rúru vypnem, zmes posypem strúhaným syrom a nechám
v rúre dovtedy, kým sa neroztopí.
Potom
vyberiem a servírujem len tak, aby som si mohla vychutnať arómu našich
slovenských dubákov.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára