Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 18. augusta 2012

Koláč s krémom a dusenými slivkami


Cesto:
250 g polohrubej múky
180 g krupicového cukru
2 vajcia
1 dl oleja
1,5 dl cmaru
1/2 balenia kypriaceho prášku
trošku jedlej sódy
drvený aníz

Krém:
250 g mascarpone
0,7 - 1 dl mandľový likér Amaretto
1 PL likér Casis
100 g práškový cukor

Plnka:
8 – 10 veľkých mäsitých sliviek
50 g krupicového cukru
1 ČL škorice
1 PL detskej krupice

Poleva:
100 g práškový cukor
trošku vlažnej vody 

Vyšľahám celé vajcia s cukrom do bielej peny, prilejem cmar, potom olej a nakoniec preosiatu múku s práškom do pečiva, sódou a drveným anízom. Poriadne premiešam, vylejem do plechu s vyššími stenami vystlaného papierom na pečenie, príp. do inej ľubovoľnej formy tak, aby cesto siahalo do 2/3 výšky, aby nevytieklo, lebo sa pekne nadvihne. Formu vsuniem do rozpálenej rúry (180°C) na 20 – 30 minút. Cesto je potrebné kontrolovať po tých 20-tich minútach vpichnutím špajdle do stredu. Keď sa cesto nelepí, už je hotové.

Medzi tým si pripravím krém tak, že v miske rozmiešam husté mascarpone s likérom a práškovým cukrom do hladkého krému, vložím do chladničky
a následne pokračujem s plnkou:
slivky umyjem, nakrájam na väčšie kúsky, vložím do kastróla, zasypem cukrom a na miernom ohni nechám dusiť, kým nepustia šťavu. Potom pridám škoricu, krupicu a ešte minútku zahusťujem a odstavím. Kto chce, môže namiesto krupice pridať želatínu, alebo škrob. Taktiež nechám dobre vychladnúť.

Potom príde na rad poleva:
do práškového cukru nakvapkám vlažnú vodu a miešam. Ak je poleva hustá, pridám ešte nejakú tú kvapku vody, ak riedka, prisypem cukor.

Koláč nechám úplne vychladnúť, stiahnem papier, rozkrojím a naplním prvou polovicou krému, rovnomerne nanesiem ďalšiu vrstvu z ovocia a nakoniec rozotriem druhú polovicu krému z mascarpone, prikryjem cestom a oblejem ho hustejšou cukrovou polevou. Servírovať ho možno ešte šľahačkou, praženými mandľami a čokoládou, ale myslím si, že toľko chutí by sa už začalo biť. Proste variácií je na mraky.

Výhodou tohto koláča je, že vydrží zabalený do igelitu šťavnatý a mäkký aj niekoľko dní.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára