Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

nedeľa 12. augusta 2012

Cuketové pyré

Asi aj Vy viete ako to chodí, keď sa urodí nadbytok zeleniny. V našom prípade to tak bolo v tomto letnom období s cuketou, museli sme zahájiť doslova žatvu a keď sa skončila, vyvstala otázka, čo s ňou, keďže dusená, pečená, pražená a čo ja viem ešte aká už na tanieri bola.
Tak som si trošku zasurfovala a objavila som na stránkach jedného maďarského rybára takúto nezvyčajnú prílohu. On ju síce pripravil k mušliam Sv. Jakuba, ale tie som práve doma nemala.

300 g očistenej cukety
250 ml šľahačkovej smotany
2 veľké šalotky
2 strúčiky cesnaku
1 dl bieleho vína
1 PL krupice
maslo
petržlenová vňať
soľ, mleté čierne korenie

Šalotku očistím, nakrájam na drobno a spením na masle. Keď je už sklovitá, prisypem na drobno nakrájaný cesnak, nechám z neho uvoľniť vôňu, hneď vsypem na drobné kocky nakrájanú, očistenú cuketu (zbavenú semien, ak je staršia), solím, korením, podlejem vínom a nechám ho odpariť. Ja som mala otvorené červené, preto je moje pyré sfarbené akosi inak. Potom zalejem smotanou, vsypem krupicu, na drobno nakrájanú petržlenovú vňať a niekoľko minút dusím. Ak je potrebné, ešte dochutím korením a ponorným mixérom rozmixujem na pyré.

Ja som túto lahôdku podávala posypanú suchou praženou cibuľou (kúpila som v rakúskej Bille) k dusenej rybe a ak by niekto chcel, môže zajedať aj čerstvou, chrumkavou bagetou. Je to vynikajúce letné jedlo servírované v mojom bistre.


Hodí sa aj na hrianku ako nátierka s opraženou prerastenou slaninou a napr. cherry paradajkami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára