Tak som si trošku zasurfovala a objavila som na stránkach jedného maďarského rybára takúto nezvyčajnú prílohu. On ju síce pripravil k mušliam Sv. Jakuba, ale tie som práve doma nemala.
300 g
očistenej cukety
250 ml
šľahačkovej smotany2 veľké šalotky
2 strúčiky cesnaku
1 dl bieleho vína
1 PL krupice
maslo
petržlenová vňať
soľ, mleté čierne korenie
Šalotku
očistím, nakrájam na drobno a spením na masle. Keď je už sklovitá,
prisypem na drobno nakrájaný cesnak, nechám z neho uvoľniť vôňu, hneď
vsypem na drobné kocky nakrájanú, očistenú cuketu (zbavenú semien, ak je
staršia), solím, korením, podlejem vínom a nechám ho odpariť. Ja som mala
otvorené červené, preto je moje pyré sfarbené akosi inak. Potom zalejem
smotanou, vsypem krupicu, na drobno nakrájanú petržlenovú vňať a niekoľko
minút dusím. Ak je potrebné, ešte dochutím korením a ponorným mixérom
rozmixujem na pyré.
Ja som
túto lahôdku podávala posypanú suchou praženou cibuľou (kúpila som
v rakúskej Bille) k dusenej rybe a ak by niekto chcel, môže
zajedať aj čerstvou, chrumkavou bagetou. Je to vynikajúce letné jedlo servírované
v mojom bistre.
Hodí sa aj
na hrianku ako nátierka s opraženou prerastenou slaninou a napr.
cherry paradajkami.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára