Na mandľové cesto
150
g polohrubej múky
50
g hladkej múky
100
g masla
120
g krupicového cukru
1
žĺtok
1/2
ČL kypriaceho prášku
1
ČL mandľovej esencie
1
ČL likéru Amaretto (možno nahradiť rúžovou vodou)
1/2
ČL sušenej strúhanej pomarančovej kôry
Maslo izbovej teploty vyšľahám v miske
s cukrom, žĺtkom, mandľovou esenciou, likérom, pridám mletú kôru
z pomaranča a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a miešam,
kým nedostanem pevnú, lesklú hmotu. Cesto zabalím do potravinovej fólie
a odložím na hodinu, dve do chladničky, aby bolo lepšie tvarovateľné
a múka mala čas do seba vstrebať všetky chute.
Na čokoládové cesto
150
g polohrubej múky
1
PL kvalitného kakaa
100
g masla
150
g krupicového cukru
1
žĺtok
100
g čokolády
1/2
ČL mletej škorice
1/2
ČL kypriaceho prášku
štipku
soli
Postup bude úplne rovnaký ako pri mandľovom ceste
až nato, že prisypem kakaový prášok, škoricu a na konci vsypem na jemno nalámanú
čokoládu a spracujem do jednoliatej hmoty, ktorú tiež šupnem do
chladničky.
Okrem toho
celé
lúpané mandle
papierové
košíčky
Pripravím si košíčky, aby sa mi náhodou cesto
neroztieklo, zapnem rúru na 200°C, vyberiem cesto z chladničky, tvarujem
guľky najprv z mandľového cesta, roztlačím na dno košíčkov, potom urobím
väčšie guľky z čokoládovej hmoty, zatlačím na mandľové cesto
a vtlačím mandľu do stredu.
Keď sú všetky sušienky hotové, poukladám ich na
plech, znížim teplotu na 180°C a pečiem 10 – 12 minút. Vtedy sú hotové,
keď sú zvonku tvrdé a chrumkavé, ale vnútri zostanú trochu tekuté.
Vyberiem, nechám úplne vychladnúť, poukladám do
krabice, zabalím do igelitu a odložím do komory na pár dní na chladné
miesto a aj nečakaná návšteva bude pohostená.
Tieto sušienky poslúžia aj ako sladký darček
zabalený napr. do celofánu a dekorovaný farebnou stužkou pre niekoho, kto
má rád zmyslom lahodiace sladkosti.
Makovo-brusnicové
sušienky
150
g polohrubej múky
100
g masla
1
ČL vanilkovej esencie
1
vaječný bielok
1
ČL citrónovej šťavy
3
PL krupicového cukru
1
PL (kopcom) nemletého maku
1
PL (kopcom) sušených brusníc
Maslo izbovej teploty vyšľahám v miske s bielkom
do peny, vanilkovou esenciou, citrónovou šťavou, cukrom a prisypem preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec
pridám nemletý mak, na jemno nakrájané brusnice a miešam, kým nedostanem
pevnú hmotu. Cesto zabalím do potravinovej fólie a odložím na hodinu, dve do
chladničky, aby bolo lepšie tvarovateľné.
Vyberiem z chladničky, vytvarujem väčšie guľky,
povkladám do papierových košíčkov a vsuniem do vyhriatej rúry na 180°C na
10 – 12 minút. Malo by to stačiť a vyberiem, nechám úplne vychladnúť, zabalím
do mikrotenového vrecka, príp. do celofánu ak máte doma a odložím na
chladné miesto.
Po celej kuchyni sa šírila veľmi príjemná vôňa,
miešala sa mandľová, čokoládová, vanilková, no proste som musela ochutnať J...aj
z týchto sušienok. Ich štruktúra je fakt úžasná, ako také malé voňavé
planétky,
krúžiace na tácke okolo našich prstov.
krúžiace na tácke okolo našich prstov.
Syrové sušienky s orechmi
100
g jemnej celozrnnej múky
50
g hladkej múky
100
g masti z mangalice, príp. bravčovej, kačacej a pod.
100 g údeného syra
1 vaječný bielok
1/2 ČL soli
mleté vlašské orechy, príp.
mandle, pistácie a pod.
Maslo
izbovej teploty vyšľahám v miske s bielkom do peny, prisypem na jemno postrúhaný syr a nakoniec múku
zmiešanú so soľou a miešam, kým
nedostanem pevnú hmotu. Cesto zabalím do potravinovej fólie tak, že vytvarujem
valec o priemere 4-5 cm a odložím na dve hodiny do chladničky, aby
poriadne stuhlo. Medzi tým si zapnem rúru na 180°C.
Vyberiem
z chladničky, odbalím, nakrájam ostrým nožom plátky hrubé 1 cm, dôkladne
obalím v mletých orechoch, poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie
a vsuniem do rúry na nie dlhšie ako 12 minút. Vyberiem a nechám
vychladnúť, zabalím do igelitu a odložím do chladu medzi ostatné sušienky,
ktoré s nami pocestujú na dovolenku.
Bon
voyage.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára