Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 6. októbra 2012

Pité

Na tento jednoduchý starodávny, klasický, či nazvem ho tradičný koláč, ktorý sa dá plniť naozaj všemožným ovocím, som vyskúšala viacero receptov, mnohé sa akosi drobili,  ale tento ugrofínsky domáci, doslova sa roztápajúci na jazyku, je najfajnovejší, aký sme okoštovali. Tak pozrime sa na to, ako nato:
Cesto:
250 g múky
          (môže byť pomer 1:1 hladká a polohrubá, alebo polohrubá a jemná  celozrnná)
1 ČL kypriaceho prášku
štipka soli
1 žĺtok
130 g masla
1 dl kyslej smotany
2 PL krupicového cukr

Plnka:
600 g ovocia (ja som použila v prvom prípade čerstvé slivky a potom zavárané višne)
½ balíčku vanilkového pudingu na varenie
1 balíček vanilkového cukru
1 ČL mletej škorice
krupicový cukor podľa chuti (cca 50 g)

bielok na potieranie

Cesto si pripravím tak, že najprv v miske do masla izbovej teploty primiešam cukor, žĺtok, smotanu, postupne vsypem múku zmiešanú s kypriacim práškom a trochou soli, poriadne vymiesim rukou. Cesto rozdelím na dve časti, vložím do igelitu a nechám v chladničke hodinu, dve, kým nestuhne (je totiž trochu mľandravé) a nespoja sa všetky ingrediencie. Ja som ho nechala cez noc a hodinu pred spracovaním som ho vybrala.

Na slivkovú plnku som slivky umyla, vykôstkovala, nakrájala na väčšie kúsky a postavila v menšom hrnci s cukrom na mierny oheň variť. V ½ dl vody som rozmiešala pudingový prášok a keď slivky pustili šťavu,  vliala som tekutinu do hrnca a varila som do zhustnutia. Po odstavení som dochutila slivky cukrom,  škoricou a nechala masu vychladnúť. Ak by nebola dostatočne hustá, treba priliať ešte trochu tekutiny zmiešanej s trochou pudingového prášku a povariť.
Na višňovú plnku som zavárané višne scedila a v 2 dl šťavy som rozmiešala pudingový prášok s cukrom a priamo som uvarila zo šťavy hustý krém, do ktorého som dodatočne vmiešala višne, dochutila škoricou a nechala vychladnúť.

Z polotuhého cesta som rozvaľkala dva kruhy, jedným som vystlala veľkú okrúhlu formu vystlanú papierom na pečenie tak, aby presahovala okraj formy, rovnomerne som do nej rozotrela vychladnutú plnku a prikryla druhým cestom.

Veľmi dobrým pomocníkom mi bol teflónový papier na pečenie, ktorý som trochu pomúčnila a rozvaľkané cesto som  z neho už iba ľahko stiahla na plnku. Vidličkou som potom pritlačením spojila okraje, urobila ozdoby, potrela bielkom, vsunula do vyhriatej rúry na 180°C a piekla 20 – 25 minút.

Ja som ešte pred pečením posypala povrch mletými vlašskými orechmi, aby sa trochu upražili a približne 5 minút pred dopečením koláča som ho celý poliala tekutou cukrovou polevou, ktorú som si pripravila z vody, práškového cukru a škorice a vsunula do rúry na tých posledných 5 minút, aby sa trošku skaramelizoval a spojil svoje chute s orechmi.

Škoda, že sa nedala odfotiť tá omamná vôňajemná chuť. Toto staré, dobré pité rozžiari každé upršané jesenné odpoludnie, strávené pri káve s rodinou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára