Cesto:
250 g múky
(môže byť pomer 1:1 hladká
a polohrubá, alebo polohrubá a jemná celozrnná)
1 ČL kypriaceho prášku
štipka soli
1 žĺtok
130 g masla
1 dl kyslej smotany
2 PL krupicového cukr
Plnka:
600 g ovocia (ja som použila v prvom prípade čerstvé slivky a potom
zavárané višne)
½ balíčku vanilkového pudingu na varenie
1 balíček vanilkového cukru
1 ČL mletej škorice
krupicový cukor podľa chuti (cca 50 g)
bielok na potieranie
Cesto si pripravím tak, že najprv v miske do masla
izbovej teploty primiešam cukor, žĺtok, smotanu, postupne vsypem múku zmiešanú
s kypriacim práškom a trochou soli, poriadne vymiesim rukou. Cesto rozdelím
na dve časti, vložím do igelitu a nechám v chladničke hodinu, dve,
kým nestuhne (je totiž trochu mľandravé) a nespoja sa všetky ingrediencie.
Ja som ho nechala cez noc a hodinu pred spracovaním som ho vybrala.
Na slivkovú plnku som slivky umyla, vykôstkovala,
nakrájala na väčšie kúsky a postavila v menšom hrnci s cukrom na
mierny oheň variť. V ½ dl vody som rozmiešala pudingový prášok a keď slivky pustili
šťavu, vliala som tekutinu do hrnca a varila
som do zhustnutia. Po odstavení som dochutila slivky cukrom, škoricou a nechala
masu vychladnúť. Ak by nebola dostatočne hustá, treba priliať ešte trochu tekutiny
zmiešanej s trochou pudingového prášku a povariť.
Na višňovú plnku som zavárané višne scedila a v 2 dl šťavy som
rozmiešala pudingový prášok s cukrom a priamo som uvarila zo šťavy
hustý krém, do ktorého som dodatočne vmiešala višne, dochutila škoricou a nechala
vychladnúť.
Z polotuhého cesta som rozvaľkala dva kruhy, jedným som vystlala veľkú okrúhlu
formu vystlanú papierom na pečenie tak, aby presahovala okraj formy, rovnomerne
som do nej rozotrela vychladnutú plnku a prikryla druhým cestom.
Veľmi dobrým pomocníkom mi bol teflónový papier na pečenie, ktorý som
trochu pomúčnila a rozvaľkané cesto som z neho už iba ľahko stiahla na plnku.
Vidličkou som potom pritlačením spojila okraje, urobila ozdoby, potrela
bielkom, vsunula do vyhriatej rúry na 180°C a piekla 20 – 25 minút.
Ja som ešte pred pečením posypala povrch mletými vlašskými orechmi, aby sa
trochu upražili a približne 5 minút pred dopečením koláča som ho celý
poliala tekutou cukrovou polevou, ktorú som si pripravila z vody,
práškového cukru a škorice a vsunula do rúry na tých posledných 5 minút,
aby sa trošku skaramelizoval a spojil svoje chute s orechmi.
Škoda, že sa nedala odfotiť tá omamná vôňa a jemná chuť. Toto staré,
dobré pité rozžiari každé upršané jesenné odpoludnie, strávené pri káve s rodinou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára